Pogoršanje stanja

Raguž: Implementacija Daytonskog mirovnog sporazuma definitivno u krizi

Vijesti / Flash | 31. 08. 2016. u 15:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Martin Raguž (HDZ) ocijenio je da je strategija implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma definitivno u krizi, bez obzira što su ocjene Vijeća za implementaciju mira (PIC) jasne u smislu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

To je kazao danas novinarima povodom jučerašnje sjednice PIC-a koji je pozvao vlasti Republike Srpske (RS) da ne održe najavljeni referendum o Danu RS-a.

Raguž je ukazao na činejnicu da se takve odluke i komunikei PIC-a kontinuirano ponavljaju, a da se stanje u BiH pogoršava.

Mišljenja je da pozivanje samo bosanskohercegovačkih vlasti da riješe ovo pitanje u proceduralnom smislu nije dovoljno, jer, kako je rekao, one nemaju kapacitete da institucionalno vode dimenziju mira, stabilnosti te odgovornosti i funkcioniranja institucija.

''Potreban je partnerski odnos PIC-a i bh. institucija da se zaustavi silazna putanja i slabljenje povjerenja u institucije, kao i da se zaustavi njihovo korištenje u političke svrhe'', kazao je Raguž.

Komentirajući najavljeni sastanak premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom sutra u Beogradu, izrazio je bojazan da postoji dosta skrivenih namjera kada je u pitanju situacija u regiji.

Također se osvrnuo na Prijedlog Zakona o ombudsmenu za ljudska prava u BiH koji nije podržan na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH, kazavši da nije napravljena dovoljna koordinacija i sinergija između nadležnih institucija i tijela u pripremi ovog važnog i temeljnog zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak mišljenja je da ovom zakonu mnogo toga nedostaje te je napomenuo da su postojali dodatni rokovi, ali da i nakon dosta vremena u zakonu ništa nije otklonjeno.

''Očekivali smo da će doći do suglasnosti, ali mislim da i sami ombudsmeni trebaju dati pozitivan doprinos da bi ovaj zakon bio prihvaćen'', rekao je Čolak.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić kazao je da ono što nedostaje u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi PIC-a jesu mjere koje bi trebale biti poduzete kako bi se situacija u vezi referenduma u RS-u dovela u red.

Sutrašnji sastanak Vučića i Dodika u Beogradu ocijenio je kao "petljanje Srbije u unutrašnje stvari u BiH", koja, umjesto toga, treba da ispunjava svoje Dejtonske obaveze te pruži podršku miru i stabilnosti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close