Komunikacija s obitelji

Radovan Karadžić želi Skype u pritvoru

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 12:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od suda u Haagu da mu dopusti korištenje Skypea iz pritvora kako bi komunicirao s obitelji.

Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale, dao je rok od dva mjeseca Uredu registrara da mu dostave sve informacije o kreiranju sigurnog sustava online videokomuniciranja između osoba u pritvoru i izvan, kako bi odgovorili na Karadžićevu molbu.

Karadžić je prvi put zahtjev da putem Skypea razgovara s obitelji uputio u proljeće ove godine, a Ured registrara ga je odbio uz obrazloženje da ta komunikacija nije dovoljno sigurna.

Bivši predsjednik Republike Srpske se zatim žalio na ovu odluku, a Ured registrara je rekao da trenutno razmatra različite opcije za osiguranje videokomunikacijskog sustava, te da su organizirani sastanci s Vladom Norveške koja ima program za videoprenose suđenja, te Međunarodni odbor Crvenog križa, koji ima sustav komuniciranja za pritvorenike.

Meron u svojoj odluci navodi da je dao rok od dva mjeseca Uredu registrara da obavi sve ove provjere i da mu dostavi sve informacije kako bi se mogla donijeti odluka o Karadžićevom zahtjevu, prenosi BIRN-Justice Report.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale u odluci navodi i da “u principu smatra da Skype treba biti dostupan zatvorenicima u Haagu”.

Rok koji je Meron dao Uredu registrara je 12. kolovoz.

Haški tribunal je krajem ožujka prošle godine Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko općina u BiH.

Krajem prošle godine Karadžić je uložio žalbu Mehanizmu za međunarodne tribunale – koji je osnovan kako bi okončao rad Haškog suda – zatraživši da bude oslobođen. Haško tužiteljstvo se također žalilo zahtijevajući da Karadžić bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine.

Konačna presuda se očekuje sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close