Sud

Radončiću određen pritvor od 30 dana

Vijesti / Flash | 28. 01. 2016. u 13:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen te je osumnjičenom Fahrudinu Radončiću određen jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 25. veljače 2016. godine ili do nove odluke Suda.

''Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili suučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti sa vršenjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi", objavljeno je iz Suda BiH.

Tužiteljstvo BiH Radončića tereti za četiri kaznena djela među kojima su kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenog djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi.

Ispred Suda BiH bilo je pojačano prisustvo policije.

Prvo ročište je završeno sinoć u 22 sata, a tužiteljski tim je šest sati iščitavao transkripte presretanih telefonskih razgovora, Viber i SMS poruka Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Navedeni razgovori, kako je rekao tužitelj Božo Mihajlović, dokazuju stav Tužiteljstva BiH da je Radončić, uz Dautbašića i Šahmanovu, zastrašivao Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića i svjedokinju u sudskom predmetu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Prema riječima tužioca Bože Mihajlovića, Tužiteljstvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za Radončića zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo ometanje istrage.

Također, Tužiteljstvo BiH Radončića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Pored ostalog, Mihajlović je podsjetio da su se Dautbašić i Šahman sastali s Azrom Sarić kako bi je "zastrašili i ucijenilI" ukoliko ona ne pristane da u svom svjedočenju "zaštiti" Radončića što je ona kasnije prijavila Tužiteljstvu BiH, prenijela je Anadolija.

Na jučerašnjem ročištu, pored ostalog, tužilac je rekao da je Dautbašić u dva navrata pokušao kontaktirati novoimenovanog direktora SIPA-e Pericu Stanića, s kojim "ne uspostavlja poziv".

U telefonskim razgovorima se spominju i pripadnici Granične policije BiH i SIPA-e u komunikaciji s Dautbašićem. U više telefonskih razgovora spominje se i Zijad Hadžijahić, zaposlen u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Dautbašić i Radončić, na osnovu transkripta telefonskih razgovora, Hadžijahiću "obećavaju" da će njegovu suprugu Nermanu imenovati za veleposlanicu BiH u Sloveniji ukoliko on "izvrši pritisak na pravosuđe BiH."

Radončić je, s druge strane, u svom iskazu koji je dao jučer Tužiteljstvu BiH negirao sve optužbe koje su stavljene na teren gdje tvrdi kako je u pitanju "montirani proces."

Kopirati
Drag cursor here to close