Izetbegović i Đonlagić

Radončić zaslužuje braniti se sa slobode, bez njegove energije ovako neće ići dalje

Vijesti / Flash | 27. 01. 2016. u 16:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima nakon susreta s delegacijom Saveza za bolju budućnost (SBB) da je uhićenje predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića zadalo udarac koaliciji, piše Fena.

Mišljenja je da će se ova situacija odraziti na stanje u BiH, reformski put države, ali i na ekonomsko stanje u zemlji.

Izetbegović i potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić izrazili su opredjeljenje za očuvanje koalicije SDA i SBB-a, a Izetbegović smatra da ona nema alternativu.

Ne želeći utjecati na neovisnost pravosuđa i njegove odluke, Izetbegović i Đonlagić izrazili su nadu da će Radončić uskoro biti na slobodi.

"U vezi nevinosti, svakako da je nevin dok se ne dokaže suprotno. S obzirom na njegov ugled i doprinos koji je dao zemlji, Fahrudin Radončić zaslužuje da se brani sa slobode", kazao je Izetbegović, prenosi N1.

S obzirom da su se od uhićenja Fahrudina Radončića u medijima pojavila imena Asima Sarajlića i Aljoše Čampare, obojica iz SDA kadra, kao odgovorni za uhićenje Radončića, Izetbegović je kazao.

"Odluke u uhićenju se ne donose u SDA, nego u Tužiteljstvu. SDA, 114 delegata je donijelo odluku da se ide u koaliciju sa SBB-om - i ja sam učinio sve da ta koalicija da rezultate. Ovo nama nije bilo u interesu kao najodgovornijoj bošnjačkoj stranci. Čamparu i Sarajlića to možete pitati i vi, ali ono što garantiram je stav SDA. Što tko misli u kafani i kod kuće to ne znam", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je potvrdio da ukoliko bude pozvan kao svjedok na Sudu, da će se odazvati.

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a istaknuo je da Fahrudin Radončić vrijedi za jednog od najuspješnijih ljudi u BiH, te da ne žele vjerovati da će ostati u pritvoru.

"Želim naglasiti da je Radončić dobio preko 200.000 glasova na izborima. Jedan je od najuspješnijih ljudi. Ako je koalicija pokazala pozitivne rezultate, za očekivati je da to neće biti slučaj bez njega. Mi želimo vjerovati da će on biti na slobodi", potvrdio je Đonlagić.

"Svima je poznato koliko je SBB energije, volje i znanja dao da otvori perspektivu BiH, da se kreira pozitivna priča, ekonomske, socijalne politike i evropskih integracije. Njegovo uhićenje je ugrozilo perspektivu bošnjačkog naroda, ali i situacije u BiH", kazao je on i dodao da SBB kao partner u koaliciji ne može biti ravnodušan.

"Mislimo da je ovo učinio netko kome ne odgovara da iz BiH krene pozitivna priča. Ovo je nedopustivo, nebitno hoće li to neko protumačiti kao pritisak na pravosuđe. Jednog dana će se saznati tko je i zašto ovo učinio", kazao je Đonlagić.

Potpredsjednik SBB je rekao da sve što se tiče koalicije ostaje otvoreno i da će se učiniti sve kako ne bi došlo do njenog narušavanja.

"Narod nas i na ulici pita i kontaktira, te traže da daju maksimalan doprinos kako bi lider SBB, Fahrudin Radončić, izašao na slobodu i branio se sa slobode."

Za kraj je kazao: "Bez Radončića i njegove energije ovakvo neće ići dalje."

Kopirati
Drag cursor here to close