Ukidanje zabrane

Radončić traži da može komunicirati o predmetu

Vijesti / Flash | 13. 07. 2016. u 15:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unakrsnim ispitivanjem obrane i dodatnim pitanjima tužitelja i sudskog vijeća danas je završeno svjedočenje Azre Sarić, ključnog svjedoka Tužiteljstva BiH na suđenju predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću, koji je optužen za ometanje rada pravosuđa.

Radončiću se, zajedno s Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem, sudi pred Sudom BiH zbog udruživanja radi činjenja kaznenih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, piše Srna.

Prije saslušanja Sarićeve, branitelj optužene Bilsene Šahman, Mirna Delalić, rekla je sudskom vijeću da je obrana u međuvremenu došla do novih saznanja o njenom kredibilitetu.

"Obrana je došla do saznanja da je Sarićeva uputila prijetnje Adonisu Miljušu sa Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu, a koje je on prijavio nadležnim organima MUP-a Kantona Sarajevo", rekla je Delalićeva.

Sudskom vijeću obratio se i Radončić koji je zatražio da mu budu ukinute mjere zabrane koje se odnose na razgovore o predmetu, prenose federalni mediji.

"Ja o ovom slučaju smijem komunicirati samo sa svojim odvjetnicima, ali ne i sa članovima obiteljima, predstavnicima međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, novinarima, te svjedocima koji bi mogli biti važni za moju obranu. Ovim su ugrožena moja ljudska prava i pravo na obranu", rekao je Radončić.

On je danas Sudu BiH uputio zahtjev koji se odnosi na mjere zabrane koje se tiču zabrane objavljivanja iskaza Sarićeve u medijima.

"Zabranom tiskanim i elektronskim medijima da objavljuju svjedočenja Sarićeve, te njenih fotografija, sudsko vijeće je vodilo računa o kredibilitetu svjedoka, ali ne i optuženih. Smatram da se bespotrebno čuva kredibilitet ovog svjedoka", naveo je Radončić.

Šef tima Radončićeve obrane Asim Crnalić rekao je novinarima, nakon okončanog ročišta, da je zadovoljan kako je obrana uradila svoj dio posla kada je u pitanju svjedočenje Sarićeve, jer je unakrsno ispitivanje donijelo rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close