Cajtnot

Radončić odgovorio: Problem viška i manjka vremena

Umjesto polemike, jer sam zaista u velikom cajtnotu, uvaženoj gospođi Rudić mogu samo kratko reći da se zaista brinem i hoću da se brinem o novinarima i njihovoj zaštiti.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2020. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Upravni odbor Udruženja "BH novinari" uputilo je javni prosvjed Fahrudinu Radončiću, predsjedavajućem Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje i ministru sigurnosti BiH, zbog "pokušaja političkih manipulacija i netočnog tumačenja" legitimnog zahtjeva BH novinara za formiranje medijskog poola i stvarnje epidemiološki i zdravstveno sigurnih uvjeta za rad novinara koji prate zbivanja u vezi sa koordonavirusom u Sarajevu i drugim bh. gradovima, oglasio se i sam Radončić.

"Gospođa Borka Rudić, u ime 'BH novinara', uputila je polemičku reakciju u vezi s mojim odgovorom na medijsku objavu gospodina Šefika Džaferovića. Umjesto polemike, jer sam zaista u velikom cajtnotu, uvaženoj gospođi Rudić mogu samo kratko reći da se zaista brinem i hoću da se brinem o novinarima i njihovoj zaštiti. Isto se odnosi i na pojedine političare s kojima imam međusobni problem jedino zato što oni imaju previše, a ja nimalo slobodnog vremena", naveo je Radončić.

Kako je navedeno ranije iz Udruženja BH novinari, pozivom za formiranje medijskog poola, BH novinari nisu tražili privilegiju za novinarske ekipe, već sigurne uvjete rada, kakve zahtijevaju i preporučuju sve međunarodne zdravstvene i medijske organizacija i udruženja, ali i bh. organi vlasti, krizni stožeri i civilna zaštita.

"Primjeri održavanja press konferencija na siguran način, bez okupljanja velikog broja novinarskih ekipa postoje u Europi, ali i u BiH – u Banjaluci, gdje se posljednih sedam dana dijele informacije od javnog značaja bez sazivanja novinara u jednu prostoriju i uz efikasno korištenje online komunikacijskih alata i kanala, ili u glavnom gradu BiH, gdje Vijeće ministara BiH pokušava sa BHRT-om, kao javnim servisom, pronaći najbolje i najsigurnije načine organiziranja konferencija za medije", priopćeno je iz Udruženja.

"BH Novinari" navode kako je "potpuno neprihvatljivo da gospodin Radončić pokušava ubrati političke poene na konfrontiranju zaštite novinara i svih drugih građana BiH, na način da su jedni manje ili više važni od drugih".

"Jednostavan, opravdan i razuman zahtjev novinarke udruge o zaštite novinara, snimatelje i fotoreportere utemeljen je na činjenici da su neke od naših kolega u samoizolaciji i ne mogu obavljati profesionalne zadatke, zbog prisustva press konferencijama ili drugim javnim skupovima. Naglašavamo također da bez zdravih i zaštićenih medijskih djelatnika, neće biti moguće adekvatno informirati niti educirani građane BiH o neophodnim mjerama i zaštiti koju trebaju poduzeti u sprečavanju širenja koronavirusa.

UO BH novinara upozorava gospodina Radončića da će sam snositi odgovornost ukoliko se desi da još neko od medijskih profesionalaca bude zaražen tokom press konferencija koje neće biti organizirane ne propisan i siguran način", stoji u priopćenju Udruženja "BH novinari".

Kopirati
Drag cursor here to close