Odvjetnica

Radončić nije uspio predočiti važne dokumente; Progovorila i SDA

Vijesti / Flash | 26. 01. 2016. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Teško je vjerovati da uhićenje predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića neće imati utjecaja na parlamentarnu većinu'', rekao je danas dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.

Podsjetio je kako je SBB dio parlamentarne većine na svim razinama vlasti u BiH te je ocijenio da ovaj slučaj sada nije dobar za stabilnost BiH.

''I do sada je bilo spektakularnih uhićenja, ali svima je poznato kako je to završilo. U ovom slučaju radi se o složenoj situaciji budući da je u pitanju i javno glasilo - Dnevni avaz, koji je najtiražniji u BiH što dodatno daje težinu ovom slučaju'', smatra Čolak.

Progovorila i SDA

Uhićenje Fahrudina Radončića predstavlja ozbiljan izazov za novouspostavljenu koaliciju, što BiH može odvesti u krizu funkcioniranja vlasti s teškim posljedicama, priopćila je Stranka demokratske akcije.

"Vjerujemo da su pravosudne institucije svjesne ovih okolnosti, te da će svoj posao obaviti u najkraćem mogućem roku uz striktno poštivanje Ustava, zakona kao i vlastitih obveza i odgovornosti, te o nalazima obavijestiti javnost. SDA poštuje presumpciju nevinosti po kojoj niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže. Opredijeljeni smo za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost u najboljem interesu BiH i njezinih građana", poručili su iz SDA.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da se Radončić pozove na imunitet koji ima kao izaslanik u Domu naroda, Čolak pojašnjava da se na imunitet može pozvati kada je u pitanju rad u parlamentu, ali slučaj Radončića je drugačiji.

''Postoje informacije da se Radončić odrekao imuniteta. Meni to nije poznato i u ovom slučaju ne radi se o pretpostavljenom kaznenom djelu koje je počinjeno vezan za njegov rad u parlamentu'', kazao je Čolak.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izrazio je nadu da uhićenje Radončića neće imati utjecaja na parlamentarnu većinu.

Rekao je kako će ovo imati velike posljedice ukoliko to bude samo spektakularno uhićenje i ukoliko se uhićenje pokaže neosnovano, jer bi s tog stajališta trebala biti znatno veća odgovornost Tužiteljstva BiH vezano za ovaj ili bilo koji drugi slučaj.

''Bh. javnosti dosta je spektakularnih uhićenja, potrebna su konkretna djela. Nažalost, do sada nas ni Sud niti Tužiteljstvo u to nisu uvjerili'', mišljenja je Prodanović.

Naime, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, uhitili su u okviru akcije Lutka 2 na području Hadžića Radončića zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa.

Odvjetnica Vasvija Vidović, koja zastupa uhićenog Fahrudina Radončića, potvrdila je jutros za portal Slobodna Bosna da se njezin branjenik još uvijek nalazi u SIPA-i.

''Mene je jučer (ponedjeljak, op.pr.) nazvao gospodin Fahrudin Radončić i rekao mi da se vraća s puta. Zamolio me da se vidimo čim stigne u Sarajevo, kazao je da ima neka važna dokumenta i da mi ih mora pokazati. Nije stigao, jer je uhićen u Hadžićima'', rekla je odvjetnica Vidović.

Kopirati
Drag cursor here to close