obrana

Radončić i ostali: Hadžijahićeva supruga odbila svjedočiti

Vijesti / Flash | 14. 09. 2016. u 14:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedokinja Državnog tužilaštva na suđenju za ometanje rada pravosuđa iskoristila je zakonsko pravo da ne svjedoči protiv svog supruga, optuženog Zijada Hadžijahića.

Svjedokinja Nermana Hadžijahić je na upit Sudskog vijeća odgovorila da želi iskoristiti svoje pravo da ne svjedoči, te dodala da ne zna koliko je njezin iskaz usmjeren protiv ostalih optuženih u ovom predmetu.

Tužilac Božo Mihajlović je naveo da smatra da bi svjedočenje bilo relevantno i za optužene Fahrudina Radončića te Bakira Dautbašića.

Zijada Hadžijahića optužnica tereti skupa sa Radončićem, Dautbašićem i Bilsenom Šahman za ometanje rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu utjecajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Šahman i Dautbašić.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika američkog veleposlanstva u BiH, saznati je li u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužiteljstva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto veleposlanika u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Nastavak suđenja je planiran za 5. listopad, kada je predviđeno saslušanje dva svjedoka Optužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close