Ima terorista spavača

Radončić: Deportirat ćemo migrante u njihove zemlje

Dodao je da treba napraviti razliku između sirijskih izbjeglica i onih koji putuju iz ekonomskih razloga ilegalno.
Vijesti / Flash | 23. 04. 2020. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je na tiskovnoj konferenciji kako je u tijeku deportacija migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla jer su, s obzirom na to da kriju informacije o porijeklu, mnogi od njih teroristi spavači, prenosi BHRT.

Pakistan neće biti kooperativan s ovom akcijom, tvrdi Radončić i on će zatražiti da se njihov veleposlanik proglasi personom non grata.

“Prethodno ministarstvo pet godina nije ništa radilo po pitanju rješenja, nas je zadesila pandemija, ali sad se vraćamo ovom problemu, tražimo novi pristup, a to je deportacija migranata u zemlje njihovog porijekla”, kazao je Radončić.

Dodao je da treba napraviti razliku između sirijskih izbjeglica i onih koji putuju iz ekonomskih razloga ilegalno.

“Jučer sam od Slobodana Ujića direktora Službe za poslove sa strancima tražio službenim dokumentom da nam utvrde točan broj ilegalnih ekonomskih migranata iz zemalja po njihovom porijeklu – Pakistan, Bangladeš, Iran, Alžir, Tunis, Sirija…”, kazao je ministar dodavši da mnogi ne žele pokazati službene dokumente poput putovnica te da je moguće da se radi o prikrivenim teroristima.

“Takvim načinom skrivanja identiteta je moguće da se radi o terorističkim grupama koje će ući u EU zemlje nakon godinu ili dvije dana i odraditi ulogu spavača prije nego dobiju nalog od neke terorističke grupe”, rekao je.

Služba za poslove strancima treba, najavio je Radončić, napraviti među migrantima anketu o tomu koliko njih je spremno biti deportirano u zemlje njihovog porijekla, a nakon tog će doći do diplomatskih konzultacija s njihovim zemljama o tomu na koji način će se financirati njihova deportacija.

“Na ovaj način želimo smanjiti strah domaćeg stanovništva i poslati poruku EU vlastima da BiH neće biti migrantski depozit”, dodao je ministar.

Kazao je kako, po informacijama koje njegovo ministarstvo ima, Pakistan neće biti kooperativan kad je ova akcija u pitanju pa će on zatražiti da se njihovog veleposlanika u BiH proglasi personom non grata.

Da bi uspio u planu rješenja migrantske krize, ministar je ustvrdio i kako je potrebno promijeniti zakon, ali, kako kaže, očekuje da će se to dogoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close