Depolitizacija OSA-e

Radončić će tražiti provjeru obavještajaca

Vijesti / Flash | 30. 12. 2015. u 13:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić ocijenio je godinu na izmaku izgubljenom, a od naredne očekuje mnogo više.

''Mi iduću godinu očekujemo s optimizmom, mislimo da ova koalicija može preokrenuti stvari, da možemo napraviti ekonomski razvoj, da možemo krenuti sa velikim infrastrukturnim radovima i na kraju da krenemo s jednim ozbiljnijim shvaćanjem odgovornosti prema građanima. Mislim da Federalna vlada pokazuje izvanrednu dinamičnost'', kazao je Radončić na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Smatra da u 2015. godini nije popravljen nijedan ozbiljan ekonomski parametar. Po stranim investicijama, naveo je, BiH je zadnja u Europi, a po korupciji, nezaposlenosti i siromaštvu prva.

Prethodna koalicija je, smatra, dovela zemlju do kolapsa.

''Jedina pozitivna stvar u političkom smislu jeste da je SBB stavio točku na kaos prihvaćanjem ponude od SDA da uđe u koaliciju. Naš ulazak otvorio je vrata reformama, to je bio veliki dobitak za BiH, mnogi zakoni i to reformski usvojeni su za nekoliko tjedana, a koji su čekali nekoliko godina. Iz BiH otišla je poruka regiji i svijetu. Mi smo to učinili za naš narod'', naglasio je Radončić.

Istaknuo je da SBB neće odustati od principa: ekonomski razvoj, zapošljavanje, strani investitori, infrastrukturni radovi, borba protiv korupcije, a najavio je i depolitizaciju pravosuđa.

''Ništa nećemo završiti ako se ne uradi depolitizacija sigurnosnih struktura, a naročito OSA-e. Bilo je mnogo političkih zloupotreba unutar te službe i tražit ću da se formira parlamentarno povjerenstvo koje za to ima mandat i da utvrdimo gdje su i kada vršene te zloupotrebe'', kazao je Radončić.

Naveo je da će SBB tražiti da se u parlamentima uvede standard koji imaju Sjedinjene Američke Države, a to je da svaki parlament ima pravo formirati parlamentarno istražno povjerenstvo, koje  nije sud, ali ima pravo da svakog građanina, političara, funkcionera, biznismena stavi ispred sebe i da legitimni predstavnici naroda imaju pravo tražiti dokaze, bilo da se radi o politici ili biznisu.

Govoreći o Vijeću ministara BiH kazao je da je ''anemičan'' organ te očekuje da iduće godine pokaže liderstvo u punom kapacitetu.

Osvrnuo se i na pregovore s predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

''Izetbegović i ja smo precizno razgovarali. SBB je na bazi izbornog rezultata i kadrovskog potencijala tražio Vijeće ministara. Izetbegović je rekao da on to ne želi i ne može mijenjati, jer to pripada stranci SDA. Mislim da ta pozicija pripada čovjeku koji ima biznis rezultat, koji se razumije u realni sektor. Trenutno Vijeće ministara, koje ćemo mi podržati, više je političko nego ekspertno'', ocijenio je Radončić.

Dodao je da SBB nije dobio to mjesto, ali da će početkom siječnja predložiti ministra komunikacija i prometa i zamjenika ministra obrane, Bakira Dautbašića i Seada Jusića.

''Što se mog ulaska tiče, svojim biračima sam obećao borbu protiv nepotizma, protiv političkih i drugih procesa i ne pada mi na pamet da budem u timu tog klana ili dijela klana. To bi za mene bila izdaja, ali u interesu Bošnjaka i stabilnosti BiH mi ćemo svjesno platiti cijenu i participirati u toj vlasti s našim najkvalitetnijim kadrovima'', zaključio je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close