Pomalo

Radojičić: Optimističan podatak o približavanju broja oboljelih i oporavljenih

"Jedan od pokazatelja koji može da znači blago smirivanje epidemije jeste kada se broj oporavljenih, odnosno izliječenih susretne sa brojem trenutno oboljelih, odnosno aktivnih.''
Vijesti / Flash | 18. 04. 2020. u 22:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istaknuo je da su optimistični podaci da se u Banja Luci približio broj oboljelih i osoba koje se oporavljaju od korona virusa.

"Jedan od pokazatelja koji može da znači blago smirivanje epidemije jeste kada se broj oporavljenih, odnosno izliječenih susretne sa brojem trenutno oboljelih, odnosno aktivnih", pojasnio je Radojičić.

On je rekao da su se ovih dana u Banja Luci ukrstile te dvije krivulje, napominjući da je riječ o trenutnom dnevnom podatku i da se svaki dan mora pratiti broj testiranih i broj novooboljelih.

Radojičić je naglasio da će se situacija pažljivo posmatrati do 27. travnja, do kada traju mjere Gradskog i Republičkog stožera za vanredne situacije, kako bi se vidjelo da li će tada biti prostora za mjere relaksacije da bi se polako tjedan kroz tjedan uvodili u normalniji život.

"Dani i tjedni pred nama ne daju razlog da se potpuno opustimo. Virus je i dalje prisutan među našim sugrađanima tako da će i dalje biti novooboljelih. S toga i dalje treba onemogućiti kretanje u većim grupama, kao i velika okupljanja i skupove. To je jedina mjera koju imamo", istaknuo je Radojičić.

Gradonačelnik Banja Luke je upozorio da svako narušavanje situacije i prenošenje virusa sa jednog na drugog čovijeka može da vrati situaciju na početak i da bude daleko veći broj oboljelih.

On je naglasio da je u Banja Luci u proteklih sedam tjedana došlo do vrlo kontroliranog širenja virusa, ali nije bilo eksplozije oboljelih, niti preopterećenog zdravstvenog sustava.

Gradonačelnik Banja Luke je naveo i da se smanjuje broj ljudi u kućnoj izolaciji. Prema njegovim riječima, prije sedam dana bilo ih je više od 2.200, a sada je 1.600, što je jedan od razloga za blagi optimizam.

Govoreći o posljedicama epidemije virusa korona na ekonomiju, Radojičić je za ATV rekao da će štete biti ogromne, te da je gradska vlast već poduzela mjere iz svoje nadležnosti.

"Objavili smo javni poziv i već od utorka, prvog radnog dana nakon Uskrsnih praznika, poslovni subjeti mogu da se prijavlju za set mjera koje smo preduzeli kako bismo im pomogli. Također, predvidjeli smo i subvencije za poljoprivredu", rekao je Radojičić.

On je rekao da se procjenjuje da će do kraja svibnja u gradskoj kasi biti manjak od 15 milijuna KM, zbog čega Grad mora razmišljati kako da restrukturu i vlastite financije.

Kopirati
Drag cursor here to close