Predizborno vrijeme

Radojičić: Ako je registriran u RS-u Zukorlić može biti kandidat za predsjednika

Vijesti / Flash | 28. 01. 2014. u 17:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je danas da i doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, ako je registriran u RS-u i u biračkom popisu u BiH, ima pravo, kao i svi drugi građani, kandidirati se za predsjednika RS.

Zukorlić je sinoć gostujući u emisiji FTV izjavio da mu je predloženo da se kandidira za predsjednika Republike Srpske te da o tome trenutno razmišlja.

''Ukoliko u biračkom popisu ostvaruje pasivno biračko pravo da glasuje, te ako ima fiktivnu adresu negdje u RS-u, onda može biti i kandidat na izborima'', dodao je Radojičić u izjavi novinarima u Banja Luci.

Nije danas želio komentirati stranački angažman nijednog zastupnika u parlamentu RS-a, pa ni Slobodana Popovića koji je zatražio da bude "izbrisan" iz evidencije SDPBiH, te dodao da Popović ima pravo, budući da je mandat osoban, promijeniti svoj zastupnički status iz jednog kluba u drugi, ili u ovom slučaju, da djeluje kao nezavisni parlamentarac.

Radojičić je, osvrćući se na to što će Ustavni sud RS-a sutra odlučivati o inicijativi za ocjenju ustavnosti Statuta SNSD-a, rekao da Ustavni sud RS-a odlučuje samo da li je taj statut u skladu s općim aktima Ustava.

Navodi da taj sud ne odlučuje da li je Milorad Dodik u sukobu interesa, obavljajući istovremeno funkciju predsjednika RS-a i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Radojičić navodi da, kada bi se prihvatila ova inicijativa, onda bi to značilo da su sve odluke bile nevažeće, unazad 20 godina, jer su ih, osim Rajka Kuzmanovića, donosili predsjednici RS-a koji su ujedno bili i predsjednici stranaka ili potpredsjednici.

Predsjednik Ustavnog suda Džerard Selman potvrdio je danas u izjavi novinarima u Banja Luci da će taj sud sutra odlučivati o toj inicijativi, koja je podnesena u rujnu 2012. godine.

Selman ističe da se radi o inicijativi za ocjenu ustavnosti Statuta SNSD-a.

Tu inicijativu podnio je 11. rujna 2012. godine doktor Dragan Jović, diplomirani ekonomist iz Banja Luke, uz obrazloženje da "nije u skladu s Ustavom da predsjednik RS-a, koji je Ustavom obavezan da predstavlja Republiku Srpsku, u isto vrijeme zastupa stranku“.

Kopirati
Drag cursor here to close