Do gašenja tvornice

Radnici Aluminija najavili: Blokirat ćemo magistralu do ponoći

Nagađalo se i o blokadama zgrade federalnih institucija i središnjice HDZ-a BiH u Mostaru ali se od toga odustalo.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Aluminija blokirat će magistralnu cestu M-17 u Salakovcu sve do ponoći, kada je predviđeno gašenje mostarske tvornice, potvrđeno je za Bljesak.info.

Podsjetimo, Radnici Aluminija blokirali su magistralnu cestuM-17 u blizini tunela Salakovac nakon što su jutros blokirali skoro četiri sata tu prometnicu južno od Mostara.

Nagađalo se i o blokadama zgrade federalnih institucija i središnjice HDZ-a BiH u Mostaru ali se od toga odustalo.

Aluminij je dobio pismo u kojem ga se obavještava o isključenju s naponske mreže, a radnike su obišli Nevenko Herceg i Ljubo Bešlić, premijer HNŽ-a i mostarski gradonačelnik

Bešlić je rekao kako mu je federalni premijer Fadil Novalić rekao kako će sjednica Vlade Federacije BiH o Aluminiju biti održana u petak. 

''Danas s vama trebaju biti oni koji su odgovorni. Dati vam potporu. Mi znamo šta znači Aluminij. I vi isto znate. Želimo da glas ode malo dalje od Mostara. Nisu samo upitni radnici i njihove obitelji… upitni su mnogi. I umirovljenici, i zdravstveni radnici.. bez obzira, Bošnjaci, Hrvati, Srbi… svi mogu trpjeti posljedice…. Federacija ne smije nekom majka nekom maćeha. Ovaj prostor je dio Federacije'', rekao je Nevenko Herceg i govorio kako se i Aluminiju može dati povlaštena struja. 

Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj, izjavio je da će večerašnji prekid struje u ponoć značiti kraj za mostarski Aluminij.

"Struja trenutno nije osigurana. Mi nemamo nikakve informacije osim da je Nezavisni operator sistema u BiH poslao dopis u kojem se navodi da će obavijestiti Elektroprijenos da nije prijavljen vozni red za večeras od 12 sati u ponoć. Elektroprijenos će dobiti nalog da nas ugasi", kazao je Vican, poručivši da će to značiti kraj za Aluminij.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close