Zannier okončao posjetu

Raditi na ekonomskim i socijalnim potrebama građana

Vijesti / Flash | 16. 04. 2015. u 09:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik OSCE-a Lamberto Zannier završio je trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje se susreo s visokim državnim dužnosnicima BiH, općinskim i vjerskim vođama u Srebenici, kao i sa najvišim predstavnicima međunarodne zajednice. Zannier je pohvalio vlasti Bosne i Hercegovine za njihovu predanost provedbi socio-ekonomskih reformi neophodnih za razvoj države.

“Od ključne je važnosti raditi na ekonomskim i socijalnim potrebama kako bi se država kretala naprijed”, rekao je Zannier na sastanku s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Prioriteti Vijeća ministara BiH, rekao je Zannier, u vezi s postizanjem veće integracije u obrazovanju, jačanjem vladavine prava, promoviranjem ljudskih prava i borbom protiv korupcije su u skladu s prioritetima OSCE-a.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je spremna da nastavi dobru suradnju i partnerstvo sa građanima i tijelima vlasti”, istaknuo je glavni tajnik OSCE-a. Zannier je istaknuo kako je promoviranje regionalne suradnje jedan od ključnih prioriteta Srbije kao države koja predsjedava OSCE-om, te je naglasio ključnu ulogu koju BiH može igrati u promoviranju pomirenja.

U kontekstu predstojećeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Europe, Zannier je izrazio zadovoljstvo zbog prilike za promoviranje zajedničkih inicijativa u suradnji sa Vijećem Europe u oblasti borbe protiv ekstremizma i radikalizacije mladih.

U Memorijalnom centru u Potočarima, glavni tajnik OSCE-a odao je počast žrtvama genocida. Tijekom svoje posjete Srebrenici, Zannier je naglasio značaj promoviranja dijaloga između različitih etničkih i vjerskih zajednica, kao i njegovu važnost za ostvarenje pomirenja, te načelniku općine i njegovoj zamjenici odao priznanje za uspjeh ostvaren zajedničkim radom. Promoviranje reforme obrazovanja, u interesu uklanjanja diskriminacije i segregacije, bilo je jedna od ključnih tema koje je istaknuo glavni tajnik, prenosi Anadolija.

“Bosni i Hercegovini je potrebno obrazovanje integrirano u većoj mjeri. Jasno je da ne postoji jedinstveno rješenje. Također je jasno da postoje pozitivni primjeri koje je moguće primijeniti i u drugim mjestima”, izjavio je Zannier na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem. Glavni tajnik OSCe-a poručio je da je “reforma obrazovanja veoma je važna za pomirenje i dugoročnu stabilnost”.

Kopirati
Drag cursor here to close