Gubljenje vremena

Rad u HNŽ: Skupština skromno, Vlada bez premijera i priopćenja

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 12:14 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pogrešna fokusiranost članica nove vladajuće koalicije – na podjelu vlasti i moći, umjesto na definiranje ciljeva, u kontekstu poboljšanja kvalitete života građana, i načina za njihovo ostvarivanje - nisu obećavajući početak novog četverogodišnjeg ciklusa'', rečeno je u srijedu na konferenciji za medije Centra Civilnih Inicijativa (CCI) koji su prezentirali rezultate kvartalnog monitoringa rada Vlade i Skupštine HNŽ za razdoblje od 1.1.- 31.3.2015. godine.

Vlada HNŽ-a je i čitav prvi kvartal 2015. godine - zbog nepostizanja dogovora između političkih stranaka o sastavu nove vlade - funkcionirala u 'tehničkom mandatu'. Na samom kraju kvartala, 31. ožujka 2015. godine, predsjednik Vlade HNŽ, Denis Lasić (HDZ BiH), je podnio ostavku na funkciju u Vladi HNŽ i preuzeo mjesto Ministra prometa i komunikacija FBiH.

Obvezu koordinacije radom Vlade HNŽ preuzeo je Ministar prometa i veza Stjepan Krasić (HDZ BiH). Vlada je, u sljedeća dva mjeseca, prestala održavati redovite sjednice i informirati javnost o sadržaju svojih izvanrednih i telefonskih sjednica.

''I Vlada i Skupština su pasivno čekale na rasplet stranačkih pregovora o imenovanju nove vlade. Dugovi Vlade, iz prethodnih godina, prema građanima ove županije, su ogromni. Od 36 zakona planiranih za realizaciju u prethodnoj godini u finalnom obliku prijedloga realizirano tek njih 8 (plus 3 u nacrtu), a da je skoro tri četvrtine od ukupnog broja planiranih mjera ostalo nerealizirano'', rekao je Darko Marić Koordinator za medije CCI-a.

Kasne

Vlada HNŽ-a nije ispoštovala zakonski rok za usvajanje proračuna HNŽ-a za 2015. godinu, čime je onemogućila i skupštinu da obavi svoju zakonsku obvezu i usvoji proračun do kraja 2014. godine, odnosno prije početka godine na koju se isti odnosi. Pored toga što se kasnilo s izradom proračuna, navedeno je u monitoringu, proračun nije ni kreiran na dovoljno transparentan način.

''Kao i svih dosadašnjih godina, građani ni pri kreiranju Proračuna za 2015. godinu nisu imali prigodu reći svoje mišljenje. Naime, proračun je kreiran i usvojen bez šire javne rasprave. Također, Vlada HNŽ-a nije usvojila program svog rada za 2015. godinu sukladno rokovima propisanim poslovnikom o radu vlade, niti pokazuje da ozbiljno uzima u obzir program rada koji je usvojila skupština. Ovako nastavljajući, Vlada će u narednom razdoblju, ne samo negativno utjecati na vlastite rezultate, nego će ozbiljno usporiti realizaciju programa rada Skupštine'', pojašnjava Marić.
Prvi kvartal tekuće godine Vlada HNŽ-a je završila bez usvojenog programa rada, a pritom se, navedeno je u monitoringu, ''ne obazire“ na Program rada Skupštine.

''To će zasigurno utjecati na dinamiku rada Skupštine i realizaciju njezinog programa,pogotovo što stranke koje čine okosnicu aktualne vladajuće koalicije, imaju većinu i u još aktuelnoj vladi u ‘tehničkom mandatu’. Podaci iz prethodna dva andata, o vremenu usvajanja programa rada i stupnju njihove realizacije, ukazuju kako Vlada HNŽ-a u kontinuitetu obesmišljava ovaj ključni alat za podizanje učinkovitosti rada i fokusiranost tog rada na ključne probleme. U posljednjih 9 godina, godišnji program rada Vlade nijednom nije usvojen prije početka godine na koju se odnosi, usvajan je u četvrtom, šestom, pa čak i na samom kraju osmog mjeseca, a 2011. nije uopće usvojen'', kaže Marić, napominjući kako Vlada čak nije ni odgovarajućim vremenskim propisom ograničila trajanje parlamentarne procedure, tako da prođe više vremena nego što je prihvatljivo, između razmatranja dvije forme jednog zakona.

Neodgovornost i netransparentnost

''Vlada pokazuje neodgovornost i netransparentnost i neredovnim usvajanjem zapisnika sa svojih sjednica. Postizborno nadmudrivanje stranaka, neugodno podsjeća na situaciju nakon prošlih izbora, kada su političke igre oduzele građanima ove županije čitavu godinu dana – Vlada je nakon izbora u listopadu 2010, imenovana tek 9.11.2011. Stalno ponavljanje istog problema i evidentna nemogućnost ovdašnjih političara da se kvalitetno organiziraju i rade u interesu zajednice kojoj pripadaju i koja ih je izabrala da rješavaju a ne multipliciraju, i nagomilavaju njihove probleme, ukazuje na potrebu promjena Izbornog zakona i Ustava, koje će stvoriti funkcionalan sustav i onemogućiti blokade'', zaključuje Marić.

No postoje i neki pozitivni pomaci, pa je tako Skupština usvojila, iako vrlo skroman, Program rada za 2015. godinu, a rukovodstvo Skupštine HNŽ-a sada ima predstavnike sva tri konstitutivna naroda, što nije bio slučaj u prethodnom mandatu.

''Nespremnost vladajuće koalicije da izabere Vladu odrazila se i na rad Skupštine u prvom kvartalu 2015. odnosno u cijelom dosadašnjem dijelu godine. U ovom trenutku, doduše, još je teško procijeniti koliko na neaktivnost i loše rezultate skupštine utječe neizbor vlade, a koliko se radi o nastavku loše prakse iz prethodnog razdoblja da se malo radi i, umjesto interesima građana, stalno bavi sobom i proizvodnjom uvijek novih razloga za sukobe i blokade'', rekla je Konzultantica za monitoring CCI-a Vesna Milas.

Ne radi se na prekidanju podjele 'bijelog kruha'

"Kreatori skupštinskog programa rada su ili vrlo skeptični u vezi formiranja nove vlade ili su rješenje za dosadašnju lošu realizaciju programa rada institucija vlasti HNŽ-a, umjesto povećanja produktivnosti, našli u dramatičnom smanjenju broja planiranih zakona. Tako je Programom rada Skupštine HNŽ-a za 2015. godinu predviđeno usvajanje 43 mjere, od čega 14 zakona, što je tri puta manje od godišnjeg prosjeka planiranih zakona u prethodnom mandatu", kazala je Milas.

Konzultantica CCI-ja upozorila je i na ignoriranje zahtjeva građana za ukidanjem privilegija u kojima uživaju predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti.

"I pored kontinuiranog pokretanja inicijativa za smanjivanjem ili ukidanjem privilegija političara, koje su u neskladu sa socijalno-ekonomskim stanjem u zemlji, a i s rezultatima njihovog rada, taj rezolutni stav javnosti odbija se provesti u djelo te županijska Skupština i Vlada i dalje nastavljaju s praksom isplate 'bijelog kruha' svojim bivšim zastupnicima", istaknula je Milas.

Ona je dodala kako su u pripremama izvješća o radu Vlade i Skupštine HNŽ-a predstavnici CCI-ja ovaj put imali velikih problema s dobivanjem relevantnih informacija.

Blokada informacija

"Vlada potpuna blokada po pitanju dotoka informacija o radu Vlade, a ne zna se ništa ni o pregovorima o formiranju nove vlade. U našim dosadašnjim izvješćima imali smo informacije o primanjima županijskih ministara i zastupnika Skupštini, ali ovaj put nismo uspjeli dobiti te informacije", zaključila je Milas.

Kopirati
Drag cursor here to close