Blokirana uredba

Qatar Airways ukrcava sve putnike za SAD nakon odluke suca u Seattleu

Vijesti / Flash | 04. 02. 2017. u 10:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračni prijevoznik Qatar Airways dopustit će ukrcavanje putnicima kojima je izvršna uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa onemogućila ulazak u zrakoplove za SAD, nakon odluke saveznog suca u Seattleu koji je blokirao Trumpovu zabranu.

Američka granična i carinska služba rekla je Qatar Airwaysu da može ukrcati putnike iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i sve izbjeglice kojima je u skladu s uredbom to bilo zabranjeno, kaže se u priopćenju na web stranici kompanije.

Glasnogovornica je potvrdila da će kompanija početi prihvaćati putnike s važećim putnim dokumentima.

U.S. Customs give airlines green light to board all visa-holders after Seattle ruling

Trump je 27. siječnja donio izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državljanima Irana, Iraka, Somalije, Libije, Sudana, Sirije i Jemena ulazak u SAD, kao i svim izbjeglicama.

Savezni sudac iz Seattlea James Robart - privremeno je blokirao izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja - Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Privremena uredba predstavlja najvažniji obrat kada je riječ o toj kontroverznoj mjeri, a vrijedi za cijeli američki teritorij - dok se žalba koju je uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti.

"Ovo je zasigurno povijesna odluka - vrlo važna za vladavinu prava i sve ljude u našoj zemlji. Odluka na snagu stupa odmah i obustavlja predsjednikovu neustavnu i nezakonitu uredbu. Zakon je moćna stvar. Njega se svi moraju držati, uključujući predsjednika SAD-a, koliko god mu se to ne sviđalo", rekao je tužitelj države Washington Bob Ferguson.

Kopirati
Drag cursor here to close