Može i bez toga

Putin zanijekao vraćanje špijuna na Kubu

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 08:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao je medijske izvještaje o sporazumu s Kubom o ponovnom otvaranju špijunske baze na tom karipskom otoku.
Bazu Lourdes u blizini Havane tijekom Hladnog rata koristili su Sovjeti kako bi špijunirali SAD.

Govoreći na summitu grupacije BRIC u Brazilu, Putin je izjavio kako bi Rusija mogla "ostvariti svoje vojne potrebe bez te komponente", prenosi BBC.

Podsjećamo, ruske novine Kommersant ranije su javile da su se Rusija i Kuba dogovorile da ponovno otvore špijunsku bazu.

Putin je zatvorio bazu 2001. godine, pozivajući se na brige oko njezinih troškova.
Novine navode kako je sporazum o ponovnom stvaranju te baze operativnom postignut tijekom Putinove posjete Kubi prošlog tjedna, a novinska agencija Reuters navela je riječi ruskog sigurnosnog dužnosnika koji je potvrdio izvještaj Kommersanta, rekavši da je "okvirni sporazum" dogovoren.

Lourdes je počeo s operacijama u 1967. godini i pružao je obavještajne podatke sovjetskim agencijama državne sigurnosti. Baza je također obavljala tajne komunikacije za sovjetsku mornaricu.

U sovjetskim vremenima u njoj je radilo oko 3.300 specijalista, ali je u devedesetim godinama prošlog stoljeća Rusija smanjila njihov broj za otprilike polovinu.
Kommersant navodi da takav obujamm osoblja sada neće biti potreban zbog poboljšanja u tehnologiji.

Kada je Rusija zatvorila bazu u 2001., njezina godišnja cijena - najam koji se plaćao Kubi - iznosila je 200 milijuna dolara.

Kuba je bila žarišna točka tijekom Hladnog rata. Kriza oko sovjetskih raketa na Kubi 1962. skoro je eskalirala u nuklearni rat.

Istodobno, Putin je upozorio kako će nove američke sankcije izazvati štetu američkim tvrtkama koje posluju u Rusiji, te da će američko-ruske odnose odvesti u "slijepu ulicu''.

"Sankcije imaju efekt bumeranga i bez ikakve sumnje odvest će američko-ruske odnose u slijepu ulicu i izazvati veliku štetu", rekao je Putin novinarima tijekom posjeta Brazilu.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija.

Washington postupno širi financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine. Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne korake ka smirivanju sukoba u Ukrajini.

Putin je rekao da još nije upoznat s pojedinostima novih sankcija, ali je naglasio da je siguran da će one dugoročno izazvati štetu nacionalnim interesima SAD. Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici EU-a na sastanku u Bruxellesu suglasili da prošire "restriktivne mjere" protiv Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close