Strateški ciljevi

Putin stvara novi svjetski poredak rušenjem utjecaja SAD-a

Vijesti / Flash | 14. 08. 2016. u 17:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politika Rusije prema Ukrajini, djelovanja u Siriji i pomirenje s Turskom pokazuju stremljenje Vladimira Putina da oko Rusije stvori novi međunarodni poredak. To čini značajno smanjujuc´i utjecaj SAD-a'', navodi se u članku pod nazivom “Velika Putinova igra: strategija na tri fronta“ talijanskog lista “Stampa“.

“Varnice duž granice s Ukrajinom, krvave borbe u Alepu i pomirenje s Turskom pokazuje odlučnost kojom Vladimir Putin stvara oko Ruske Federacije ambiciozni novi svjetski poredak“, piše glavni urednik prestižnog časopisa Mauricio Molinari.

Analizirajuc´i aktivnosti ruske vanjske politike u tim pravcima, on ističe da “Putin namjerava značajno smanjiti uticaj Sjedinjenih Američkih Država“.

“U Ukrajini on želi oslabiti povjerenje u Washington kao garanta istočne Europe, u Siriji se oslanja na demonstraciju vec´e borbene sposobnosti u borbi protiv džihadista u poređenju s koalicijom više od 60 zemalja, koju predvodi američki predsjednik Barack Obama, a u Turskoj namjerava izazvati nesuglasice u odnosima Ankare i NATO-a“, ističe talijanski politički analitičar.

U tom smislu, Molinari skrec´e pažnju na sliku Zapada u posljednje vrijeme, Zapada koji je razapet proturječnostima problema s migracijom i terorizmom, koji je ekonomski oslabljen i pokazuje nedostatak liderstva u vezi s velikom snagom prosvjednih pokreta, što je posebno pokazao referendum o brexitu u Velikoj Britaniji.

Glavni urednik “Stampe“ smatra da Rusija stvara sustav privilegiranih odnosa s mnogim državama, čiji se politički model razlikuje od zapadne demokracije - od Bjelorusije do Turske, od Egipta do Irana i bivših sovjetskih republika srednje Azije.

Pritom Moskva koristi različite instrumente, među kojima su “energetske investicije, vojno prisustvo i dovoljno efikasnu demonstraciju ruske meke moc´i, što se vidi po popularnosti televizijske kompanije RT u arapskom svijetu“, zaključuje se u članku, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close