Pišem pismo...

Putin pisao Barrosu: Traži izmjenu sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU

Vijesti / Flash | 26. 09. 2014. u 15:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pisao je Bruxellesu tražeći izmjenu sporazuma o pridruživanju Europske unije i Ukrajine, što je Europska unija u petak isključila.

''Mogu da potvrdim da je predsjednik Barroso primio pismo predsjednika Putina u vezi sa sporazumom o pridruživanju'', izjavila je njegova glasnogovornica Pia Ahrenkilde-Hansen.

EU "ne traži nikakvu promjenu tog sporazuma", naglasila je ona. Ukrajina je slobodna i suverena da napravi izbor koji odgovara njenim interesima", dodala je ona.

U svakom slučaju, ovaj sporazum je "bilateralni", a bilo kakva promjena može nastati samo ako se dogovore obje potpisnice, naglasila je ona.

Predsjednik Putin iznosi u pismu "sistematske probleme" koji proizlaze iz ovog sporazuma. Prema pisanju tiska, ruski lider traži da sporazum bude izmijenjen i prijeti "trenutnim uzvratnim mjerama" ako EU i Ukrajina ne budu poštovali obvezu da odgode do siječnja 2016. godine trgovinski i ekonomski dio sporazuma.

Barroso "će odlučiti koji je najbolji način da se odgovori na pismo, kazala je glasnogovornica.

Odgađanje stupanja na snagu sporazuma objavljeno je 12. rujna, nakon susreta između povjerenika za trgovinu Karela De Guchta i ukrajinskih i ruskih ministara vanjskih poslova i ekonomije u Bruxellesu.

EU je pravdala ovaj potez potrebom da se učvrsti smirivanje u Ukrajini.

Od tada, Rusija pokušava dobiti nove ustupke, naglasio je jedan europski izvor. "EU ne može prihvatiti da Rusija odlučuje za Ukrajinu", dodao je on.

Od 15. rujna, ruski ministar ekonomije Aleksej Ulijukajev traži od Bruxellesa da se "utvrdi jasan mandat" za trilateralne razgovore između tri strane o trgovinskim odnosima EU i Kijeva. To bi bila "priprema za prijedloge za amandmane na sporazum o pridruživanju Ukrajine s EU-om", navodi se i pismu čiju je kopiju dobila agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close