Kad Vladimir naredi...

Putin Pahoru: Ne možeš doći u posjetu ruskom predsjedniku s običnim putnicima

Vijesti / Flash | 06. 02. 2017. u 12:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji će ovog tjedna posjetiti Njemačku, Rusiju i Ukrajinu, razmišljao je da na tom putu koristi redovne zrakoplovne linije, ali ga je od te ideje odvratio protokol u uredu ruskog predsjednika Vladimira Putina, tvrdi u ponedjeljak mariborski list "Večer".

Budući da ga krajem godine čekaju predsjednički izbori i utrka nov mandat, Pahor se bavio mišlju da u Berlin, Moskvu i Kijev putuje redovnim linijama umjesto da koristi posebni zrakoplov vlade, jer bi se to svidjelo biračima, no, prema informaciji koju prenosi list, odustao je nakon što mu je iz Moskve poručeno da bi bilo "posve neprilično" doći u službeni posjet jednom od svjetskih lidera zajedno s običnim putnicima, prenosi Hina.

Pahor još pamti skandal koji je doveo do naglog pada popularnosti njegova prethodnika na mjestu predsjednika Danila Tuerka, nakon što je na početku mandata za posjet BiH unajmio privatni luksuzni zrakoplov, jer je vladin bio u remontu, što je državni proračun stajalo 90.000 eura.

Ta afera je još dugo odjekivala u javnosti, a Tuerk bio označen za rastrošnog predsjednika, što je Pahoru možda i pomoglo da Tuerka pobijedi na izborima 2012. godine.

Nakon posjeta Rusiji, Pahor će posjetiti i Ukrajinu, na što u uredu ruskog predsjednika, po informacijama lista, unatoč osjetljivosti i zategnutim odnosima s tom zemljom nisu imali većih primjedaba. No, u Pahor u Kijev neće letjeti iz Moskve nego iz Peterburga, gdje će visoko slovensko izaslanstvo razgovarati o jačanju suradnje na području kulture.

S predsjednikom Pahorom u Moskvu, uz nekoliko ministara, putuje i jako izaslanstvo gospodarstvenika koji se nadaju novim poslovima u Rusiji.

Interes ruske strane je da dođe do potpisivanja što više različitih sporazuma kako bi se pokazalo da se odnosi Rusije s europskim državama normaliziraju, navodi "Večer".

Kopirati
Drag cursor here to close