Optužbe

Putin optužio Washington da stvara i podržava teroriste

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 11:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države treba kriviti za uspon Al-Qaede i njenog vođe Osame bin Ladena, koje su naoružali kako bi se borili protiv sovjetskih vojnika u Afganistnu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin američkom reditelju Oliveru Stoneu.

Putin također tvrdi kako posjeduje dokaz da je CIA podržavala teroriste u ruskoj regiji Čečeniji.

U prvoj epizodi Stoneovih dugo očekivanih intervjua na TV mreži Showtime, koja je emitirana u ponedjeljak navečer, ruski čelnik je iznosio svoje opservacije o porijeklu islamskih ekstremističkih grupa, među kojima i i Al-Qaede.

''Al-Qaeda nije rezultat naših aktivnosti, rezultat je aktivnosti naših američkih prijatelja. Sve je to počelo u vrijeme sovjetskog rata u Afganistanu kada su američke službe sigurnosti podržavale razne pokrete islamskih fundamentalista u njihovoj borbi protiv sovjetskih vojnika u Afganistanu'', izjavio je Putin Stoneu, dodajući da je "američka strana uzgojila i Al-Qaedu i (Osamu) bin Ladena".

Washington je trebao predvidjeti da će mu se podrška islamistima obiti o glavu, jer su se ekstremisti na kraju oteli kontroli, tvrdi Putin.

''Uvijek se tako dogodi. Naši američki partneri trebali bi biti svjesni toga. To je njihova greška'', kazao je ruski čelnik.

Bez obzira na to, Rusija je stala uz SAD nakon terorističkih napada od 11. rujna, za koje je odgovornost preuzela Al-Qaeda. U znak solidarnosti s Washingtonom, Moskva je odlučila da otkaže planirane vojne vježbe nakon napada, otkrio je Putin Stoneu.

''U takvim situacijama, napadnutim ljudima je potrebna moralna i politička podrška. Željeli smo pokazati takvu vrstu podrške'', kazao je.

Obraćajući se Stoneu, Putin je optužio SAD da su otvoreno podržavale i tajno financirale islamske militantne grupe u ruskoj sjevernokavkaskoj republici Čečeniji tokom dva čečenska rata. Štaviše, ruski predsjednik je izjavio kako ima dokaze da je CIA održavala kontakte s teroristima, nazivajući ih "opozicijom".

''Ako govorimo o političkoj podršci, nema potrebe pružati dokaze. Ona je izražavana javno i otvoreno. I ako govorimo o financijskoj podršci - mi imamo takve dokaze i pružili smo ih našim američkim kolegama'', izjavio je Putin, prenosi Russia Today.

Kopirati
Drag cursor here to close