Armija RBiH

Putevima pobjede - počelo obilježavanje 24. godišnjice deblokade Mostara

Vijesti / Flash | 30. 06. 2017. u 10:10 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije "Putevima pobjede Armije RBiH 2017" u petak je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Podharem, na Šehitlucima i u Sjevernom logoru počelo obilježavanje 24. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline.

Po riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edina Mušića, oslobađanjem sjeverne kotline i Mostara stvorena je pretpostavka i nada za sve ono što se desilo kasnije.

Ova akcija, kako je kazao, i neke akcije koje su vođene na drugim prostorima bile su preduvjet da se dođe i do Washingtonskog i do Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Ovo je za nas tada predstavljalo jedan strašni šok jer smo izgubili zapovjednika naše brigade Midhata Hujdura Hujku i još dosta suboraca, a s druge strane predstavljalo je jednu veličanstvenu operaciju koja je stvorila nadu za ovo što i danas imamo",  kazao je Mušić u izjavi za novinare.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić istaknuo je na Šehitlucima kako manifestacija "Putevima pobjede 2017" predstavlja svojevrsnu borbu za istinu i pravdu.

" I ove godine, kao i svake naredne, ustrajat ćemo u borbi za pravdu, za vraćanje dostojanstva i istine svih onih koji su se borili za multietničku i nama svima zajedničku domovinu BiH, domovinu svih onih koji je domovinom osjećaju i koji u njoj u miru žele živjeti. Ovim putem naših velikana i naših heroja će hoditi i naša mladost kojoj trebamo na najljepši način istinu pokazati i samo se za istinu boriti",  istaknuo je Cikotić.

Centralna manifestacija današnjeg obilježavanja bit će održana večeras u 20 sati na sportskom igralištu Potoci u Bijelom Polju.

Specijalni gosti manifestacije bit će federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i umirovljeni general Armije BiH Atif Dudaković.

Organizator obilježavanja je Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close