Susjeda

Pusić u Sarajevu: Pred BiH je generalna proba za EU

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Po našem mišljenju neki preduvjeti postavljeni pred BiH bili su takvi da ih je bilo teško ispuniti", rekla je ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Ocijenila je kako bi već idućeg tjedna ili najkasnije u svibnju trebao biti i formalno "odmrznut" Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

"On će biti neka vrsta generalne probe", objasnila je Pusić značenje tog događaja za BiH te najavila daljnju potporu Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija.

"Naš zajednički projekt je napredovanje zemalja regije, a u konkretnom slučaju BiH, ka reformama, a onda i članstvu u EU", kazala je Pusić, koja je doputovala u prvi službeni posjet BiH nakon nedavne uspostave novog Vijeća ministara.

Pusić i novi ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarali su o bilateralnim odnosima te o provedbi novog pristupa Europske unije Bosni i Hercegovini kroz poticanje provođenja gospodarskih i socijalnih reformi te kroz postupne političke i ustavne promjene.

Hrvatska ministrica je podsjetila kako je upravo Hrvatska bila jedan od predlagatelja tog novog pristupa, čiji je cilj ubrzati proces približavanja BiH Uniji. Na tom tragu, prenosi Hina, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova radi na organiziranju radnog sastanka ministara vanjskih poslova EU posvećenog upravo BiH, uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU. Sastanak bi trebao biti održan idućeg tjedna u Luksemburgu, a do sada je već 20 ministara država-članica EU potvrdilo dolazak.

"Nikada nije bio takav odaziv i to potvrđuje da postoji procjena kako je uspjeh moguć i to je možda najvažnija poruka", kazala je novinarima šefica hrvatske diplomacije.

Pusić je istaknula kako BiH sada ima istinsku priliku napredovati ka članstvu u EU kroz reforme koje su izvedive.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Pusić je kazala kako je unutarnje uređenje BiH ujedno unutarnja stvar te zemlje, a karakteristika novog pristupa EU je da se pitanja poput unutarnjeg preustroja ostave za kasnije te da se započne s onim u čemu se razmjerno brzo može postići rezultat i time stvoriti preduvjete za razgovor o drugim temama. "Sukladno tome će se i postupati", kazala je Pusić.

Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak kazao je kako se, nakon prevelikog odugovlačenja s uspostavom vlasti u BiH, sada mora ubrzano dogovoriti mehanizam koordinacije odnosa s EU, jer se bez toga ne može pregovarati s Bruxellesom. Drugi je prioritet, po njegovim riječima, borba protiv korupcije.

"Mislim da su to poruke za nas i mi u institucijama BiH trebamo na tome raditi", kazao je Crnadak, koji se zahvalio ministrici Pusić na njenoj ulozi u novom pristupu EU prema BiH.

"Smatram da je BiH ovime dobila veliku šansu i mislim da je važno kazati kakva je bila uloga Hrvatske i ministrice Pusić", kazao je Crnadak te bilateralne odnose Hrvatske i BiH ocijenio dobrim, najavivši kako će se otvorena pitanja nastojati riješiti kroz zajedničku suradnju.

"Ništa od otvorenih pitanja ne koči razvoj naših daljnjih odnosa", kazao je Crnadak i dodao kako "nema ništa logičnije ni pametnije" za BiH nego iskoristiti sva iskustva koje je Hrvatska prošla na putu ka članstvu u EU.

Crnadak je kazao kako BiH od Europske unije više ne može očekivati protekciju ili "gledanje kroz prste" niti u jednom području pa tako ni u potrebi prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma kojega ima s Unijom, kako bi se on primjenjivao i na Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close