Pusić: Kritike na račun Turske treba shvatiti kao poticaj njenom putu u EU

Vijesti / Flash | 19. 12. 2014. u 12:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska podupire put, napredovanje i članstvo Turske u EU-u, jer je to korisno objema stranama, izjavila je u petak u Ankari hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon susreta s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Šefica hrvatske diplomacije je s Cavusogluom razgovarala o europskim temama, bilateralnim odnosima, osobito gospodarskoj suradnji Hrvatske i Turske.

Dvoje ministara potpisali su Memorandum o razumijevanju o suradnji u europskim poslovima koji su, rekla je Pusić, važni za obje države i cijelu regiju.

"To je simboličan znak naše zajedničke predanosti unapređenju odnosa i standarda u našim zemljama", istaknula je ona.

Pusić je ranije u petak rekla da ponekad oštre kritike EU-a na račun Turske treba shvatiti dobronamjerno, kao poticaj Ankari da ostane na putu prema budućem članstvu u Uniji.

EU i SAD oštro su osudile nedavna uhićenja novinara diljem Turske i pozvali vlasti te zemlje na zaštitu slobode medija i ostalih demokratskih vrijednosti.

Protuteroristička postrojba turske policije provela je u nedjelju akcije u 13 gradova, uhitivši najmanje 24 ljudi, među kojima čelnika televizijske postaje bliske Fethullahu Gulenu, islamističkom propovjedniku koji živi u egzilu u SAD-u i glavnom protivniku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"EU, a osobito zemlje koje podupiru napredovanje Turske prema članstvu, vide Tursku kao partnera i budućeg člana. Zato sve što ometa taj put i dovodi u pitanje predanost Turske smatra se još važnijim nego u nekim drugim slučajevima i zemljama", izjavila je Pusić.

Kopirati
Drag cursor here to close