Život

Puna usta povratka: Deset godina povratnici žive bez struje!

Vijesti / Flash | 31. 01. 2017. u 13:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zatvoriti 93 kolektivna centra u kojima su smještene izbjeglice iz proteklog rata potrebno je uraditi do 2020. godine, a do kraja ove godine cilj je napraviti sveobuhvatnu jedinstvenu bazu podataka o potrebama svih raseljenih osoba, rečeno je danas u Sarajevu nakon sjednice Povjerenstva za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine na kojoj su analizirani rezultati programa obnove i povratka od 2004. do 2015. godine.

Cilj je u ovoj godini utvrditi evidencije i projekte te do kraja godine imati točne podatke šta to sve povratnicima u BiH u skladu s Aneksom 7. nedostaje te da odgovornost za rješenje tih pitanja podijelimo na institucije.

Razmatrane su danas i informacije o realizaciji projekata koji se financiraju iz kreditnih sredstava - OPEC-a, Saudijskog fonda te Razvojne banke Vijeća Europe - kojim se financira program zatvaranja kolektivnih centara u BiH.

Predsjedatelj Povjerenstva Mato Jozić izjavio je kako su na današnjem sastanku zaključili da je u prošloj godini Povjerenstvo za raseljene i izbjegle riješilo određene poteškoće i probleme.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac upoznala je Povjerenstvo o projektima elektrifikacije koja je usko vezana za održivi povratak, kazavši da je za 675.000 KM koliko je predviđeno za ove projekte javilo 46 općina (FBiH 26, RS 20) i kandidiralo 1.785 objekata ili 350 mikrolokacija koje nisu pokrivene električnom energijom.

''Sadašnjim tempom ne bismo mogli udovoljiti ovim zahtjevima ni za sljedećih 10 do 15 godina. Dobili smo podršku ovog povjerenstva da se uloga u ovim poslovima mora staviti i na nadležne elektroprivrede u BiH jer teret rješavanja pitanja elektrifikacije povratničkih naselja ne može samo 'pasti' na državne organe nego je potrebno tu nadležnost podijeliti'', stav je ministrice.

Za nju je također nedopustivo, što je i stav Povjerenstva, da se u 21. stoljeću priča o elektrifikaciji te je potrebno pokrenuti ovo pitanje i dostaviti popise, evidencije i utvrditi pravo stanje u toj oblasti jer postoje naselja u kojima se živi po deset godina, a nemaju struju. Jedan od primjera je u Ustikolini gdje je takav slučaj.

Sličan zaključak je donesen i za komunalnu infrastrukturu da se u suradnji s ministarstvima i poduzećima koja se bave infrastrukturom utvrdi kako riješiti i ova pitanja.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić pojasnio je kako je od Komisije zatražena podrška da bi u okviru OPEC fonda za međunarodni razvoj proširilo projektno područje i obuhvatilo novi broj korisnika.

''Danas smo proširili područje na Foču, Kalinovik, Novo Goražde, Gacko, Sokolac i Višegrad. U okviru tih općina ćemo u sljedećoj godini uraditi novih 15 stambenih objekata. Tako ćemo još jedan broj korisnika koji su čekali na obnovu riješiti u 2017. godini'', istaknuo je Ramić.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš ponovio je da projekt raspuštanja kolektivnih i alternativnih centara nije mrtav, najavljujući da će 10. veljače otpočeti u Derventi adaptacija stare bolnice koja će biti pretvorena u gerijatrijsku ustanovu za korisnike kolektivnih i alternativnih centara.

Kako je na kraju poručeno 2017. i 2018. bit će dvije operativne godine na terenu posvećene rješavanju pitanja izbjeglica u okviru svih projekata koji se trenutno rade.

Kopirati
Drag cursor here to close