Nastupi na izborima

Pukla ljubav ljevice!

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovori rukovodstava Demokratske fronte i SDP-a BiH o mogućem zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u listopadu su propali, potvrdio je Nezavisnim novinama Damir Bećirević, član Predsjedništva DF-a i zastupnik ove stranke u parlamentu BiH.

Bećirević kaže da su u DF-u uvidjeli kako više nema svrhe razgovarati sa SDP-om.

"Glavni odbor DF-a je u utorak navečer donio odluku da u 25 općina ili gradova idemo samostalno, sa svojim kandidatima za načelnike i gradonačelnike. U određenim općinama ćemo podržati neovisne kandidate, kao što je Lukavac, gdje ćemo podržati profesora Edina Delića", ističe Bećirević, navodeći da su ti dogovori već završeni.

Nezavisne novine navode kako će ovo predstavljati novi veliki udarac za ionako depopulariziranu socijaldemokraciju u BiH. Bećirević glavne krivce za ovakav razvoj događaja vidi u rukovodstvu SDP-a, koje je, kako navodi, od samog starta kalkuliralo.

"SDP je od početka u ovu priču ušao neiskreno i pogrešno", zaključuje Bećirević.

S druge strane, Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a i šef tima za pregovore sa DF-om, kaže da je ova stranka i dalje otvorena za svaku političku stranku lijevo od centra, "uključujući i DF".

"Ovo je suviše bitno pitanje da bi nečija sujeta bila bitnija od općeg cilja, i mi kao najjača i najstarija stranka na lijevom centru imamo i obvezu i odgovornost da i dalje držimo otvorena vrata za sve", poručuje Mašić te poziva na zajednički dogovor.

Za Peđu Kojovića, predsjednika Naše stranke, neuspjeh pregovora između SDP-a i DF-a "samo dodatno potvrđuje ispravnost odluke Naše stranke da samostalno nastupi na izborima".

"Mi smo govorili da je pitanje o ujedinjenju ljevice isključivo pitanje odnosa između SDP-a i DF-a. Između te dvije stranke je i prije i poslije izbora 2014. stvoren ogroman animozitet. Naša stranka je bila otvorena za razgovor o eventualnoj suradnji, što smo i učinili, iako smo, poučeni ranijim pokušajima suradnje s njima, kada su bili jedna stranka, bili izuzetno skeptični", kaže Kojović.

Kaže kako su i SDP i DF još istraumatizirani koalicijskim vladanjem sa SDA, "ali i sa HDZ-om i proustaškim HSP-om".

"Nadam se da će proces detoksikacije i sklonost matematičkim koalicijama u tim strankama u dogledno vrijeme biti završen, kako bismo u budućnosti mogli razgovarati o programskoj, konkretnoj suradnji", kaže Kojović.

Na pitanje ulazi li sada, nakon svega, ljevica u BiH u još složenije odnose, dok, s druge strane, narodnjačke stranke desnog centra suvereno drže sve političke konce u rukama, Reuf Bajrović, lider novoosnovane stranke Građanski savez, zaključuje da je upravo takvo stanje.

"Ova odluka DF-a je početak rata unutar same ljevice. Odgovornost za stanje je sigurno na onima koji su donijeli takvu odluku", rekao je Nezavisnim Bajrović.

Kopirati
Drag cursor here to close