Još jedan raskol

Puca i u SDA

Vijesti / Flash | 06. 05. 2014. u 07:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro pola članova Predsjedništva SDA je preglasana na posljednjoj sjednici prilikom smjene Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije. Nakon toga, 13 članova najvišeg vrha na čelu s potpredsjednikom Adilom Osmanovićem zatražilo je sastanak s Bakirom Izetbegovićem kako bi razjasnili situaciju u stranci. No, dopredsjednik stranke nije se pojavio na sastanku, pa je priča oko raskola u SDA dobila još jedno poglavlje.

Smijenjeni Osmanović je tom prilikom izjavio kako su preglasani članovi predsjedništva SDA zaključili da se smjena nije trebalo doći do smjene i da se SDA mora vratiti na osnove Konvencije od prošle godine, a to znači da se bez suglasnosti predsjednika Sulejmana Tihića i jedinstva u SDA ne mogu donositi važne odluke.
Izetbegović je, u kojeg su uprte oči kada je riječ o nezadovoljstvu u redovima stranke, najavio je kako će s preglasanim članovima vrha SDA razgovarati pojedinačno.

Pojedini mediji objavili su i kako dugotrajni je sukob rukovodstva SDA i njezinog ogranka u Sarajevu kulminirao posljednjih dana, nakon što se lider stranke Sulejman Tihić oglušio o zahtjev predsjednika Kantonalnog odbora Sarajevo Abdulharisa Šete da razgovaraju o ''učestalim nerazumijevanjima u stranci''.

Šeta je navodno nezadovoljan načinom na koji Tihić vodi SDA te je dobio pisanu podršku uglednih članova ove stranke i gotovo svih predsjednika općinskih odbora SDA u Sarajevu.
U pismu upućenom Tihiću, Šeta upozorava da šef SDA djeluje izvaninstitucionalno, zbog čega ga i poziva da što prije posjeti Kantonalni odbor Sarajevo, a nekim kolegama je zamjerio jer ''unose nerazumijevanje, stavljajući opće interese u drugi plan''.

No, iz sarajevskog županijskog odbora stranke opovrgnuto je da postoji raskol u stranci. Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je kako nema riječi o raskolu u tom ogranku stranke.

Veliki broj članova predsjedništva SDA je zabrinuto da je Izetbegović smjenom Alispahića započeo čistku Tihićevih ljudi te potpuno preuzimanje stranke mimo statutom predviđenih procedura.

''Opravdano smo zabrinuti da će iste "ruke" i glasovi u Predsjedništvu, koje su uklonile Alispahića biti iskorištene za obračun sa svakim ko bi se eventualno suprotstavio Izetbegoviću ili samo iznio drukčije mišljenje. Ovo je nama poruka i kako će se stranačke liste za izbore praviti i da će ih krojiti Asim Sarajlić, a ne legitimni stranački organi i baza SDA koja i jeste snaga stranke. Ako je bio spreman ovako smijeniti Alispahića, pitanje je šta će pokušati uraditi svakome ko nije po njegovoj volji'', rekao je jedan od članova vrha SDA pod uvjetom anonimnosti, agenciji NAP.

Glavni tajnik stranke i predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Parlamentu Federacije BiH Amir Zukić, u izjavi za TV1 rekao je kako su priče o raskolu unutar stranke samo medijska špekulacija rekavši kako se ''u SDA ništa burno i neočekivano ne događa što se nije događalo ranije''.

''Konačno mišljenje o izboru predsjednika SDA daće Kongres i članovi SDA. Predsjednik je živ i sa njim se savjetujemo. Evidentno je da je pametnom i išaret dovoljan. Gospodin Tihić je kandidirao gospodina Izetbegovića za zamjenika predsjednika, na konvenciji mu je dao podršku, u razgovorima on kaže da je to najbolje rješenje. Koga bi na kraju gospodin Tihić volio vidjeti na čelu SDA, to na kraju njega treba pitati, a konačnu odluku će kroz demokratsku proceduru donijeti delegati stranke na petom Kongresu'', rekao je Zukić.

U pozadini međustranačkih sukoba leži činjenica da se bolesni Sulejman Tihić neće više kandidirati na mjesto čelnika stranke. Od tada je niz visokih dužnosnika SDA uključujući i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, sasvim otvoreno govorilo o mogućim kandidaturama za Tihićevo mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close