Žrtve

Prvi slučaj isplaćivanja odštete za seksualno nasilje tijekom rata

Preživjela žrtva seksualnog nasilja je zadovoljna okončanjem predmeta i što je došlo do isplaćivanja naknade štete koja joj pripada, rekla je Čevra.
Vijesti / Flash | 15. 04. 2020. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U predmetu koji se vodio pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, osuđenik za ratno seksualno nasilje, pored osuđujuće kazne zatvora, isplatio je žrtvi naknadu nematerijalne štete koju je naložio ovaj sud.

Ovo je prvi primjer isplaćivanja dosuđene naknade u krivičnom postupku kada je riječ o entitetskim sudovima u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz TRIAL Internationala.

Irisa Čevra, odvjetnica koja je zastupala oštećenu u ovom slučaju, naglasila je da bi dobrovoljno ispunjenje obaveze prema pravosnažnoj presudi trebalo da bude standard, ipak da u praksi to često nije slučaj.

“Mislim da odluka počinitelja da dobrovoljno isplati dosuđeni iznos imovinskopravnog zahtjeva u krivičnom predmetu za ratno seksualno zlostavljanje predstavlja primjer da se to može efektivno okončati u krivičnom postupku, bez provođenja izvršnog postupka”, kaže Čevra.

Preživjela žrtva seksualnog nasilja je zadovoljna okončanjem predmeta i što je došlo do isplaćivanja naknade štete koja joj pripada, rekla je Čevra.

Preživjele žrtve seksualnog nasilja ranije su isticale da kako im je mogućnost naknada štete važna u ekonomskom smislu, tako im daje samouvjerenost da idu dalje i bore se za pravdu do kraja, kao i da je “naknada jednako važna i za buduće generacije kako se ovakvi zločini više ne bi dešavali”.

Ahmed Mešić, tužitelj koji je postupao u ovom slučaju, isplatu naknade štete od počinitelja vidi kao važan poticaj za daljnji razvoj ove sudske prakse i ostvarivanje prava žrtava na reparaciju.

“Siguran sam da će ova presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku imati pozitivne efekte prije svega na dosuđivanje imovinskopravnih zahtjeva u predmetima ratnih zločina na nivou Federacije BiH, ali i Republike Srpske. Kolege iz kantonalnih i okružnih tužiteljstava su mi tražile da im dostavim presudu kako bi istu mogli izučiti i primijeniti korake na svoje predmete. Ovo je jasan pokazatelj sudovima i tužiteljstvima da te presude nisu tu samo formalnosti radi, već se iste i realiziraju kroz naplatu naknade, bilo doborovoljno, bilo prinudnim putem”, kazao je Mešić.

Pred Sudom BiH u predmetima ratnih zločina od 2015. godine dosuđene su prve naknade nematerijalne štete u okviru krivičnih postupaka. Pored osude na odgovarajuće kazne zatvora, počinitelji ratnih zločina obavezni su izvršiti naknadu nematerijalne štete žrtvama.

Odvjetnica Nedžla Šehić ranije je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine rekla da je naknadu teško naplatiti jer u 95 posto takvih slučajeva riječ je o počiniteljima koji su lošeg imovnog stanja ili koji su ranije otuđili svoju imovinu.

TRIAL International od 2015. godine radi na unapređenju prakse dosuđivanja naknade nematerijalne štete u krivičnim postupcima. Iako je veliki broj ovih predmeta, rijetki su primjeri u kojima počinitelji imaju sredstva za isplatu te u potpunosti poštuju sudske odluke.

Lamija Tiro, pravna savjetnica iz organizacije TRIAL International, kaže da je ovakav aspekt priznanja odgovornosti veoma važan i za same preživjele.

“U većem broju slučajeva gdje počinitelji nemaju imovine ili su je otuđili, isplati naknade nematerijalne štete mogu doprinijeti samo radnje tužitelja u pogledu osiguranja imovine kroz privremene mjere zabrane raspolaganja istom. Takav pristup pokazao se kao efikasan, ali tih slučajeva još uvijek je malo, te je potrebno da posebno tužitelji u predmetima ratnih zločina pojačaju napore kada je riječ o provođenju financijske istrage i osiguranju imovine”, kazala je Tiro.

Kopirati
Drag cursor here to close