Krnji saziv

Prvi rođendan Zvizdićeva Vijeća: Ostvaren najvažniji cilj

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 09:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je u četvrtak kako se BiH definitivno "vratila na mapu europskih integracija" izražavajući uvjerenost kako će uskoro dobiti i status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Na konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu u povodu prve obljetnice rada Vijeća ministara BiH u sadašnjem sastavu, Zvizdić je kazao kako je podnošenjem zahtjeva za kandidatski status u Uniji ostvaren prvi strateški cilj njegove vlade na planu europskih integracija.

"Predaja zahtjeva za kandidatski status u EU bio je najvažniji cilj na europskom putu i on je ostvaren, a izvješće Europske komisije o napretku BiH za 2015. godinu najpozitivnije je do sada", kazao je Zvizdić.

Iako je za odobravanje kandidatskog statusa potrebno da BiH prilagodi privremeni trgovinski sporazum s Unijom, uspostavi funkcionalan mehanizam koordinacije odnosa s EU i objavi rezultate popisa stanovništva, Zvizdić je uvjeren kako će se to realizirati unatoč trenutačnim poteškoćama, prenosi Hina.

Kako je pojasnio, za prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma s EU, čiji je cilj otvoriti tržište BiH za bescarinski uvoz iz Hrvatske, trebat će "još par sastanaka", a konačni dogovor, po njegovu sudu, bit će postignut kada se dogovori način provedbe europskih standarda, ali i potreba BiH da zaštiti svoje proizvođače hrane i poljoprivrednike.

Ustvrdio je i kako uspješno teku pregovori s vladama Federacije BiH i Republike Srpske o mehanizmu koordinacije odnosa s EU kako bi on bio prihvatljiv za sve, a dodao je i kako bi rezultati popisa stanovništva provedenog još 2013. godine trebali biti objavljeni do početka srpnja, što je krajnji zakonski rok.

Rezultati popisa nužni su za popunjavanje upitnika Europske komisije kako bi ona mogla odlučivati hoće li BiH dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

Zvizdić je kazao i kako je optimist da će u idućem razdoblju biti nastavljen gospodarski oporavak. To je argumentirao konstatacijom kako je bruto domaći proizvod BiH (GDP) u 2015. bio za tri posto veći nego godinu dana ranije, što je temelj da se takav rast nastavi.

Najavio je i kako će u nekoliko idućih mjeseci biti održana zajednička sjednica s vladom Hrvatske.

"Rješavat ćemo pitanja od obostranog interesa", najavio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close