Bez konsenzusa

Prvi put u Hrvatskoj povijesti Sabor nije konstituiran

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 08:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 10 sati počela je prva sjednica Sabora RH u novom sazivu koja će se održati u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja.

'Zahvaljujem na potpori, ali prihvatiti ću kandidaturu samo ako bude konsenzusa. Moram otkloniti prijedlog kandidature', rekao je Robert Podolnjak iz MOST-a.

Predsjedavajući Josip Leko je prekinuo sjednicu i najavio sljedeću kada će se skupiti dovoljna većina za odabir predsjednika Sabora i sastav Vlade.

Petrov: 'Pitajte HDZ zašto nisu podržali Podolnjaka'

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović nije u četvrtak skrivao razočarenje činjenicom da Hrvatski sabor nije u prvom pokušaju uspio izabrati svog predsjednika, a time se ni konstituirati.

Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari, izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice.

Ustvrdio je i kako je sada jasno da Most nije taj koji "koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta". "Sada je to svima vidljivo", rekao je Lovrinović.

Zastupnici iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste, njih 55, predložili su da se za predsjednika Sabora imenuje zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak.

Objasnio je kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom.

Božo Petrov je nakon nakon prekida sjednice kratko komentirao novonastalu situaciju:

- Pitajte HDZ zašto nisu podržali Podolnjaka za predsjednika Sabora - kazao je napomenuo da je uvjeren kako bi Most u slučaju ponovljenih izbora, osvojio još više mandata, međutim da nisu za ponavljanje izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close