Nakon 25. godina

Prvi put državni vrh Hrvatske odao počast srpskim žrtvama Domovinskog rata

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom govoru u Gruborima nazvao je današnje događanje ''dugom časti za nešto što se dogodilo prije 25 godina i što je izazivalo moralni užas''.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2020. u 13:52 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTL.hr / Prvi put državni vrh Hrvatske odao počast srpskim žrtvama Domovinskog rata

Visoko državno izaslanstvo na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem prvi put nakon 25 godina odalo je službenu počast nevinim srpskim žrtvama sela Plavno i Grubori, koje su nastradale za vrijeme i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, ali počinitelji 24 ubojstva starih i nemoćnih osoba do dan-danas nisu sudski procesuirani, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon parastosa i polaganja ruža kod nedavno podignutog drvenog krsta u selu Plavno, ruže su uz drveni krst u dva kilometra udaljenom zaseoku Grubori položili visoki državni predstavnici Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem, izaslanik Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, zadužen za pitanje nestalih, mještani te rodbina nastradala 24 nevina srpska civila.

Ukupno su za vrijeme i nakon VRO Oluja nastradale 24 osobe srpske nacionalnosti, 18 mještana Plavnog i šest mještana Grubora.

Milanović: Nakon 25 godina, ovo je dug časti 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom govoru u Gruborima nazvao je današnje događanje ''dugom časti za nešto što se dogodilo prije 25 godina i što je izazivalo moralni užas'', kazao je, kao i da se otprilike zna koja je postrojba na ovom mjestu bila spornog dana.

Istaknuo je kako je ovaj zločin nanio veliku štetu Republici Hrvatskoj te kako je riječ o duboko nemoralnom činu.

“Ono što izaziva užas je ubojstvo konkretno ovih šestero starih, nedužnih ljudi. Kakvi su to ljudi, u ime koje pravde proklete, nebeske, kozmičke ili privatne djeluju”, kazao je Milanović.

“Šteta koja je ovim nanesena hrvatskoj državi, koju predstavljam, je nagrdila hrvatsku reputaciju koja do tada nije bila loša, reputaciju države koja je bila napadnuta. Ona je kompromitirala i ugled jedne postrojbe hrvatske policije koja je uspijevala čitav rat raditi, boriti se, izlagati se pogibiji na jedan junački i pošten način, to je specijalna policija”, poručio je Milanović.

“Ratovi su gotovi, vrijeme je za normalno u nama, ono normalno što postoji u svakom čovjeku, dobro, pitomo i, ako hoćete, naivno”, poručio je Milanović i dodao kako su Hrvati i Srbi dvije najsličnije nacije u Europi te pozvao sve Srbe koji su odselili nakon Oluje da se vrate citirajući stihove Dositeja Obradovića.

Medved: Pružamo ruku za zajedničku budućnost 

Potpredsjednik Hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svom je obraćanju izrazio suosjećanje zbog gubitka članovima obitelji mještana sela Plavno i zaseoka Grubori.

“Nažalost, sudbinu Grubora dijele mnoga mjesta diljem Hrvatske u kojima su nastradali i Hrvati i Srbi i drugi hrvatski državljani. Stoga, pružamo ruku za zajedničku budućnost, za prekid tišine”, kazao je Medved.

Naveo je zločine počinjene u Gruborima, kao i u Kostrićima, Vukovićima, Varivodama, Saborskom, Baćinu i drugim mjestima, na više od 150 masovnih stratišta u Hrvatskoj.

“Naša se Hrvatska i danas oporavlja od posljedica nametnutog nam rata, kako od materijalnih, tako i do moralnih”, kazao je.

“Hrvatska kao pobjednik u Domovinskom ratu žali zbog svih stradalih, posebno civila i naša je dužnost iskazati pijetet nevinim žrtvama. Ovaj čin čovječnosti dodatna je potvrda legitimnosti i pravednosti Domovinskog rata”, poručio je Medved.

Pupovac: Pozdravljam iskorak Vlade i predsjednika 

Predsjednik srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac istaknuo je kako su svi pobijeni bili nenaoružani te kako se nisu mogli braniti pred naoružanim pripadnicima Hrvatske vojske i specijalne policije. Često su bili zapaljeni sa svojim kućama ili ubijeni zajedno sa svojom stokom, kazao je Pupovac te dodao kako su ovi zločini evidentirani od strane Ujedinjenih nacija (UN), Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) i hrvatskog pravosuđa.

“Svi su oni nedvojbeno ustvrdili da se ovdje dogodio ratni zločin prema civilnom stanovništvu, kao što su počinjeni na niz drugih mjesta na tzv. sektoru jug, na području Dalmacije i Like. Za ovaj zločin, kao i za najveći dio zločina počinjenih na sektoru jug, nitko nije odgovarao. Sudovi su propustili utvrditi tko je počinio ove zločine”, kazao je Pupovac.

Pupovac je pozdravio iskorak kojega su prema srpskim žrtvama Domovinskog rata napravili aktualna Vlada premijera Andreja Plenkovića i predsjednik Zoran Milanović.

Dodao je kako se danas okupilo tridesetak mještana iz sela Plavno i Grubori od onih koji su izbjegli 1995., a do tada ih je ovdje živjelo, rekao je, 1.720. Istaknuo je kako se potrebno posvetiti vjeri da će neki koji su izbjegli ovdje ponovno izgraditi svoje domove.

Milošević: Zakazali su sudovi, javnost i mediji

Potpredsjednik Hrvatske vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, koji je prvi politički predstavnik srpske manjine koji je sudjelovao na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu, kazao je kako je cilj današnje komemoracije u Plavnom i Gruborima da “mještani osjete empatiju i da osjete da su priznati i prihvaćeni od države”.

“Zakazala je policija i Državno odvjetništvo, zakazala je i javnost kada se to dogodilo, zakazali su mediji. Javnost nije pitala, mediji nisu pisali. Kada se dogodio sudski postupak, on je ustanovio da je on počinjen, da je šest starih i nemoćnih ubijeno, ali počinitelji nisu utvrđeni”, kazao je Milošević.

“Odavde želimo poslati snažnu poruku da nitko nema pravo ušetati u selo i ubiti šest starih i nemoćnih, da će svaki ratni zločin bit će kažnjen bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtve”, poručio je Milošević.

Od 6. augusta pa do početka septembra 1995. na području sela Plavno ubijeno je 18 stanovnika, mahom starije dobi, s tim da je najstarija ubijena ženska osoba iz obližnjeg zaseoka Grubori, u kojem je ubijeno šest stanovnika srpske nacionalnosti, imala 90 godina. Iako za zločin nitko nije osuđen, pripisuje se nekolicini pripadnika specijalne policije ATJ Lučko.

Kopirati
Drag cursor here to close