pregovori

Prvi potezi britanske premijerke stvaraju probleme Europskoj uniji

Vijesti / Flash | 14. 07. 2016. u 15:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova britanska premijerka Theresa May stupila je na funkciju u srijedu 13. srpnja, a sve upućuje na to da ona neće biti nagodan partner za Europsku uniju u smislu organizacije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz ovog bloka zemalja.

U telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom i irskim premijerom Endom Kennijem, ona je kazala da će Velika Britanija trebati još vremena za pripremanje pregovora o Brexitu.

Dodala je da vjeruje da bi ovi razgovori mogli biti održani u konstruktivnom i pozitivnom duhu, kako su kazali iz njenog ureda.

Međutim, čelnici EU su počeli vršiti pritisak na nju po pitanju aktiviranja Člana 50, koji se odnosi na proceduru izlaska iz Evropske unije.

Hollande je ponovo naglasio da pregovori o izlasku Britanije iz Europske unije trebaju biti pokrenuti što prije.

U svom pismu čestitke, Jean-Claude Juncker kazao je da Velika Britanija i Evropska unija moraju što prije početi rješavati novonastalu situaciju do koje je došlo 23. lipnja glasanjem za Brexit.

''Nitko ne bi trebao kažnjavati ili ponižavati Veliku Britaniju zbog onoga što nam je uradila, ali joj ne možemo ni dopustiti da profitira zbog Brexita, jer bi to bilo veoma opasno za Europsku uniju'', kazao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Kopirati
Drag cursor here to close