Potvrđuju se optužnice

Prve optužnice za pokušaj državnog udara u Turskoj: Mnogima prijeti i doživotni zatvor

Vijesti / Flash | 28. 11. 2016. u 18:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski sud potvrdio je u ponedjeljak optužnicu protiv 62 vojnika, uključujući 28 časnika, optuženih za Sudjelovanje u neuspješnom pokušaju državnog udara 15. srpnja, objavili su turski mediji.

Riječ je o prvoj optužnici od državnog udara, a odnosi se na jedan specifičan incident tijekom noći, kada su vojnici pokušali zauzeti aerodrom Sabiha Gokcen na azijskoj strani Istanbula.

Istanbulski tužitelj traži višestruke kazne doživotnog zatvora za neke optuženike i 15 godina zatvora za druge.

Optuženi su za pokušaj rušenja vlade i pripadnost nezakonitoj oružanoj organizaciji.

Vlada optužuje turskog klerika Fethullaha Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u, da stoji iza državnog udara, što on opovrgava.

Podsjetimo, Fethullah Gulen je poznati turski politički i vjerski vođa kojeg aktualna vlast smatra liderom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao s politikom Erdogana 2013. godine nakon čega je našao utočište u SAD-u. Njegovi sljedbenici kolokvijalno se nazivaju gulenistima ili pripadnicima pokreta Hizmet.

Iako se Gulen smatra konzervativcem, rascjep između njega i Erdogana uslijedio je zbog sukoba u vezi podjele moći u sudskoj i izvršnoj vlasti. AKP je počeo gasiti Gulenove privatne škole, a uskoro su uslijedile optužbe o korupciji i "prevelikoj moći" pokreta Hizmet.

U strahu od uhićenja Gulen je pobjegao u Sjedinjene Američke Države, a Ankara od Washingtona traži njegovo izručenje zbog osumnjičenosti za terorizam. Turske vlasti redovno vrše pritisak na organizacije i medije za koje smatra da su pod kontrolom Hizmeta.

Valja podsjetiti i da jeTurska zbog povezanosti s držanim udarom uhitila gotovo 37.000 ljudi. Uhićeni su brojni vojni časnici, sveučilišni profesori, nastavnici, državni službenici....

Kopirati
Drag cursor here to close