Posušje

Provođenje projekta o jačanju sustava socijalne zaštite i inkluzije djece

Vijesti / Flash | 29. 06. 2012. u 17:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Posušju je u tijeku implementacija UNICEF-ovog projekta "Jačanje sustava socijalne zaštite i inkluzije djece", javio je Radio Posušje. Riječ je o projektu u sklopu SPIS programa koji se provodi na razini cijele BiH. Koordinator projekta je Centar za socijalni rad, a osnovni je cilj osigurati djeci s posebnim potrebama besplatne usluge stručnjaka.

Formiran je stručni tim u kojem su psiholog, logoped, defektolog - rehabilitator, fizioterapeut i socijalni radnik. Sve urađeno bit će veliki korak naprijed u radu s ovom djecom u Posušju, pošto je do sada ovakvog rada s djecom nedostajalo, pa su roditelji bili primorani odvoziti djecu na rehabilitaciju u druge općine. Budući su se te usluge uglavnom plaćale, mnogi roditelji to sebi nisu mogli priuštiti.

Stručnjake će u Projektu tijekom četiri probna mjeseca financirati UNICEF, a nakon toga bi financiranje trebala preuzeti lokalna zajednica. Budući da nije riječ o velikom iznosu u Centru se nadaju da će, unatoč teškoj financijskoj situaciji u kojoj se općina nalazi, općina moći financijski podržati Projekt.

U tijeku je i izrada baze podataka o ukupnom broju djece s posebnim potrebama na području Posušja na kojoj radi operativni tim. Uporedo s ovim u osnovnoj školi se provode projektne aktivnosti NVO-a "Budimo aktivni". Održano je nekoliko uspješnih radionica u kojima sudjeluju učenici 6 i 7 razreda.

Cilj je upoznavanje djece s pravima, iznošenje njihovih želja i planova kako bi i na što koristili svoje slobodno vrijeme. Pod sloganom "Za svako dijete" UNICEF je okupio partnere iz vlade, lokalne zajednice i civilnog društva kako bi unaprijedili sustav socijalne zaštite i inkluzije djece.

Uz podršku EU ovaj program pridonosi jačanju sustava i izradi politika i programa za zaštitu socijalno isključene djece i njihovih obitelji. Program "Jačanje sustava socijalne zaštite i inkluzije djece" (SPIS program) je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta, javio je Radio Posušje.

Kopirati
Drag cursor here to close