Ali...

U VSTV-u formiran Odjel za provjeru izvještaja o imovini i interesima sudaca i tužitelja

Provjeravat će se imovina i interesi sudaca i tužitelja u BiH
Vijesti / Flash | 08. 11. 2023. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanjem nove sistematizacije radnih mjesta, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) je tijekom prvog dana sjednice praktično formiralo novi odjel za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije, što je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

Ovim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u predviđeno je da će ovaj odjel biti noavisno tijelo unutar Vijeća, koje će biti zaduženo za provjeru izvještaja o imovini i interesima. Ove izvještaje suci i tužitelji dužni su dostavljati Vijeću jednom godišnje, izuzev novoimenovanih nositelja pravosudnih funkcija, koji će biti dužni početni izvještaj dostaviti u roku od 30 dana od dana preuzimanja funkcije.

14 novih radnih mjesta

Radna grupa koja je bila zadužena za analizu i pripremu prijedloga nove sistematizacije radnih mjesta uvrstila je 14 novih radnih mjesta, od kojih će deset biti u novoformiranom odjelu, koji bi u kasnijem periodu trebao biti proširen na ukupno 17 zaposlenih. Pored ovih pozicija, uvršteno je i popunjavanje četiri radna mjesta, od čega tri u Uredu disciplinskog tužitelja, zbog širenja obujma posla, i jedno mjesto web urednika.

Sanin Bogunić, član ove radne grupe, kazao je da su za ovaj prijedlog prikupili mišljenja šefova odjela i međunarodnih partnera, zbog dilema oko broja zaposlenika, kao i dileme oko toga kome će rukovodioci ovog odjela podnositi izvještaj.

''Prijedlog je, dakle, svaki rukovoditelj odjela ima neposredno nadređenog. Ovdje je stavljeno direktor, ali da za svoj rad ovaj odjel odgovara Vijeću. Mislimo da je to jedno solidno rješenje, bitno je, dakle, da taj šef odjela u konačnici u svojim izvještajima i svemu ostalom odgovara Vijeću'', pojasnio je Bogunić.

Odjel za disciplinske poslove i etiku

Osnivanjem ovog odjela, predloženim rješenjem predviđeno je i preimenovanje Odjela za integritet u Odjel za disciplinske postupke i etiku.

U usvojenom prijedlogu navedeno je popunjavanje i nekih drugih pozicija u VSTV-u, ali je u konačnici odlučeno da je glavni prioritet zapošljavanje osoblja koje će raditi u novom odjelu, kako bi se ispunili zakonski zahtjevi.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je izvještavala o problemima u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, kada su otkrili da one ostavljaju prostor za skrivanje imovine nositelja pravosudnih funkcija, ukoliko ona bude prebačena na rođake i djecu koji ne žive s njima u domaćinstvu. Takvi slučajevi umanjuju mogućnost provjere njihovih izvještaja ukoliko entitetske institucije uskrate podatke, a dodatni problem je i nepostojanje jasno propisanih sankcija za eventualne prekršaje.

Procedura za imenovanje

Druga važna točka o kojoj je raspravljano na ovoj sjednici jeste izvještaj o realizaciji Akcijskog plana za implementaciju izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, koji je usvojen 18. listopada. Izvjestitelj iz Odjela za pravna pitanja kazao je da su do sada obavijestili sedam instanci izvršne i zakonodavne vlasti o zaključku Vijeća, prema kojem je potrebno prolongirati primjenu izmjena i dopuna ovog zakona.

Dodao je da je ovakav prijedlog usvojen zbog nekoliko pravnih kolizija koje su detektirane u novim zakonskim rješenjima, među kojima su posebno interesantne one u vezi s imenovanjem novih nositelja pravosudnih funkcija.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da se svi članovi Vijeća maksimalno zalažu za iznalaženje rješenja za implementaciju ovog zakona, te da je ovo glavni prioritet ove institucije.

S obzirom na činjenicu da je u tijeku natječajna procedura za imenovanje novih sudaca i tužitelja koja traje još od svibnja ove godine, neki članovi Vijeća dali su prijedloge kako bi se mogli premašiti problemi s ovim imenovanjima, ukoliko ona ne budu obavljena do početka primjene Zakona.

''Da obavijestimo kandidate, ukoliko ne uspijemo obaviti intervju sa svim kandidatima za sve pozicije po već raspisanom natječaju, o svom tumačenju primjene ovog zakona, da se stari zakon primjenjuje na natječaj koji je raspisan u vrijeme važenja starog zakona'', predložila je Aleksandra Obradović, potpredsjednica Vijeća.

Rješenje u upravnom postupku

Davor Martinović, jedan od članova Vijeća, dodao je da ne treba raspravljati o prolongiranju primjene Zakona jer je to neminovnost, nego bi trebali razmatrati njegovu implementaciju. Zbog toga je, analizirajući Zakon, zaključio da je problematično imenovanje novih nositelja pravosudnih funkcija, zbog potrebe da podnesu izvještaje o imovini i interesima.

On smatra da takav problem može biti riješen na način da VSTV, suprotno trenutnoj praksi, donese odluku o imenovanju, a naknadno o datumu stupanja na dužnost, jer Zakon predviđa takve mogućnosti.

''Možemo napraviti takozvano rješenje o upravnom postupku, sa odgodnim uvjetom, gdje ćemo reći da će stupiti na snagu kad i ako dobije zeleno svjetlo od Odjela za integritet, a ako ne dobije da se to rješenje smatra poništenim'', dodao je Martinović.

Na kraju, Vijeće je usvojilo informaciju o aktivnostima u okviru Akcijskog plana, uz dodatak da bi prijedlozi članova VSTV-a trebali biti razmotreni na narednoj sjednici.
A

Kopirati
Drag cursor here to close