Let

Provjerava se nebo iznad BiH

Riječ o najavljenom promatračkom letu na kome će se posadi zrakoplova i međunarodnim inspektorima pridružiti i Prateći tim Oružanih snaga BiH…
Vijesti / Flash | 15. 05. 2023. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promatrački let zemalja Beneluxa, Portugala, Rumunjske i Španjolske, u okviru međunarodnog Ugovora otvorena neba - Treaty on Open Skies, iznad BiH bit će obavljen u srijedu, 17. ili četvrtak, 18. svibnja, objavljeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Misija, koja se organizira u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom prometa i komunikacija, te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, bit će izvršena zrakoplovom zračnih snaga Rumunjske /OSY14F/.

Riječ o najavljenom promatračkom letu na kome će se posadi zrakoplova i međunarodnim inspektorima pridružiti i Prateći tim Oružanih snaga BiH, te da nema potrebe za zabrinutost i strah, navodi se.

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH ugostit će misiju Promatračkog leta iznad teritorije BiH zemalja Beneluxa, Portugala, Rumunjske i Španjolske, u okviru međunarodnog Ugovora otvorena neba, od 15. do 19. lipnja.

Ugovor otvorena neba je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućava vršenje najavljenih, nenaouružanih izviđačkih letova preko cijele teritorije zemlje koja je predmet preleta, sa ciljem ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima, navodi se.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. BiH, kao jedna od članica, aktivno sudjeluje u aktivnostima Sporazum od 2003. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close