Tužiteljstvo

Protiv Orića 30 svjedoka

Vijesti / Flash | 24. 11. 2015. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH saslušat će ukupno 30 svjedoka u predmetu protiv optuženog Nesera Orića i Sabahudina Muhića kjeg tereti za ratni uzločin na području Srebrenice i Bratunca, rečeno je danas u Sudu BiH na Statusnoj konferenciji.

Kako prenosi Dnevni avaz, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH Miroslav Janjić, kazao je kako će osim svjedoka, biti prezentirana i 63 materijalna dokaza. Najavio je svjedočenje i jednog zaštićenog svjedoka, dok je kako je pojasnio Janjić, Tužiteljstvo odustalo od svjedočenja svjedoka Samira Avdića.

''Odustajemo od ovog svjedoka jer nam je obrana prvoosumnjičenog predložila audio snimku gdje on od optuženog traži da mu se pomogne. On tvrdi da želi biti svjedok obrane. Mi protiv toga nemamo ništa'', rekao je Janjić.

Obrana Orića je obavijestila Sud BiH i podnesenoj žalbi Haaškom tribunalu u kojem traži da se obustavi postupak protiv Orića pred Sudom BiH jer je riječ o presuđenoj stvari pred međunaordnim sudom. Odvjetnica Lejla Čović kazala je da Tužiteljstvo u Haagu odgovorilo na njihov zahtjev, ali da se čeka odgovor obrane.

Kada je u pitanju iznošenje obrane, pojasnila je da će obrana odlučiti o svojim svjedocimaa tek kada Tužiteljstvo BiH završi svoj dio posla.

Tužiteljstvo BiH je danas također predložilo da Oriću i dalje ostanu na snazi mjere zabrane koje podrazumijevaju ograničavanje kretanje na područje Federacije, te obvezno javljanje u policijsku postaju jednom tjedno. Obrana je tražila da se Sud BiH razmotri opciju da se Orić umjesto jednom tjedno javlja jednom mjesečno. No s tim se Tužiteljstvo nije složilo.

Sudac Šaban Maksumić zakazao je, navodi Avaz, novu Statusnu konfrerenciju 12. prosinca, jer kako je pojasnio nemoguće je zakazati glavni pretres dok se ne vidi što će reći Sud u Haagu na osnovu žalbe obrane Orića.

Kopirati
Drag cursor here to close