Zapad u akciji

Protiv Islamske države se bori 40 zemalja svijeta

Vijesti / Flash | 15. 09. 2014. u 09:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diplomati sa svih strana svijeta došli su u Pariz, kako bi napravili koherentnu globalnu strategiju za borbu protiv ekstremističke organizacija Islamska država, ali bez dva ključna igrača, Sirije i Irana, i bez upotrebe kopnenih trupa.

Uoči konferencije koja počinje danas, američki državni tajnik John Kerry nastoji uvjeriti saveznike, naročito one iz većinski muslimanskih država, da pokažu jedinstvenost.

Prema njegovim riječima, gotovo 40 zemalja je pristalo sudjelovati u borbi protiv ekstremista, prije no što oni prigrabe još teritorija u Iraku i Siriji.

Na listi pozvanih u Pariz nema Irana - Francuska je to željela, ali su se SAD usprotivile prijedlogu - kao ni Sirije, koju zapadne diplomate jasno i glasno smatraju dijelom problema iz kojeg je nastala sadašnja situacija.

Bijela kuća je danas priopćila da će naći saveznike koji su spremni da pošalju kopnene trupe - nešto što SAD ne žele da učine - ali je dodala kako je prerano da se kaže koje su te zemlje.

Istovremeno, SAD su do sada jedina zemlja koja je djelovala po ekstremistima iz zraka, a prema riječima neimenovanog dužnosnika iz Kerryeve pratnje, nekoliko arapskih zemalja se ponudilo da se priključi.

Drugi dužnosnik, također anoniman, dao je primjere onog što bi SAD smatrale vojnim sudjelovanjem: opskrba oružjem, svaka vrsta obuke i zračni udari.

Muslimanske zemlje se smatraju ključnima za svaku vrstu operacije protiv Islamske države.

''Na kraju krajeva, ovo je sukob unutar islama, unutar sunitskog islama'', rekao je predstavnik Bijele kuće Dennis McDonald, prenosi Fena.

Hollande pozvao zapad i islamske zemlje da snažno podrže Irak

Predsjednik Francuske Francois Hollande izjavio je u ponedjeljak u Parizu da "nema vremena za gubljenje" za međunarodnu akciju protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji.

''Teroristička prijetnja je globalna i odgovor mora biti globalan'', rekao je Hollande na otvaranju međunarodne konferencije na temu "Mir i sigurnost u Iraku" kojoj prisustvuju predstavnici oko 30 zapadnih i arapskih zemalja.

On je pozvao zapadne i arapske partnere da se "jasno i snažno" angažiraju na strani iračkih vlasti, jer "nema vremena za gubljenje" pred prijetnjom ekstremista Islamske države koji su zauzeli velike dijelove teritorije u Iraku i Sirji.

Zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom smatraju se vitalnim za svaku operaciju usmjerenu ka sprečavanju daljeg širenja kontrole ekstremista u Iraku i Siriji, piše Fena.

Francuski avioni danas kreću na islamiste u Iraku

Inače, francuski ministar odbrane Jean-Ives Le Drian, koji je stigao u posjetu UAE, najavio je da će prvi francuski vojni izviđački letovi u Iraku biti obavljeni danas.

''Od jutros prvi izviđački letovi bit će obavljeni u suglasnosti s iračkim vlastima i vlastima Emirata'', rekao je ministar u bazi Al Dafra, gdje se nalazi oko 200 francuskih vojnika, uključujući i pilote borbenih aviona tipa "rafal".

Washington i njegovi saveznici mobiliziraju se za borbu protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji koji su u subotu pogubili još jednog taoca.

Kopirati
Drag cursor here to close