Istraga o silovanju

Protiv Assangea povučene tri istrage o seksualnom zlosatavljanju

Vijesti / Flash | 13. 08. 2015. u 13:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski tužitelji priopćili su u četvrtak da će nastaviti s istragom navoda o silovanju iznesenih u 2010. godini protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

To se dogodilo nakon što su povukli istrage tri ostala navoda koji su zastarjeli kako bi bili pretvoreni u optužbe.

Assange negira te navode i skriva se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od lipnja 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Ekvador je odobrio Assangeu azil.

Tri slučaja, seksualnog zlostavljanja i protuzakonite prinude na spolni odnos, protiv Assangea povučena su zbog petogodišnjeg vremenskog limita koji ističe u četvrtak i u naredni utorak. Druga isatraga navoda o silovanju produžena je za još pet godina, prenosi Reuters.

''Julian Assange, po vlastitom priznanju, izbjegao je sudski postupak zatraživši utočište u veleposlanstvu Ekvadora'', navodi u priopćenju direktorice ureda javnog tužioca Marianne Ny.

''S obzirom da je statut limitiranja istekao u nekim od tih kaznenih djela, prisiljena sam prekinuti istragu tih kaznenih djela'', navodi ona.

Assange strahuje da će, ukoliko ga Britanija izruči Švedskoj, on biti izručen Sjedinjenim Državama gdje bi mu se moglo suditi za najveće "curenje" povjerljivih informacija u američkoj povijesti nakon što je objavio američke vojne i diplomatske dokumente prije pet godina.

''Izuzetno sam razočaran. Nema nikakve potrebe za bilo čim od ovoga. Ja sam nevin čovjek'', navodi on u izjavi poslanoj putem e-maila.

Kopirati
Drag cursor here to close