Nezadovoljni

Prosvjedna šetnja policajaca u Mostaru

Vijesti / Flash | 21. 12. 2016. u 11:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat policije HNŽ-a u srijedu je organizirao prosvjednu šetnju ulicama Mostara. Šetnja je organizirana kako bi se ukazalo na sustavno kršenje prava uposlenih u MUP-u HNŽ.

Predsjednik Sindikata policije HNŽ-a Kemal Đono je ukazao na diskriminaciju prilikom isplate pravomoćnih sudskih presuda. Rekao je kako su nekim djelatnicima isplaćena novčana sredstva u skladu s važećim propisima, dok se ostalima, na nemoralan način, nudi naplata bez uvažavanja štete koju su pretrpjeli dugogodišnjim čekanjem na isplatu.

''Naši ljudi čekaju naplatu po pravosnažnim sudskim odlukama zbog onih koji su donosili radne propise kršili i krivi. Jedan dio radnika kojima je poslodavac Vlada je naplatio svoja potraživanja u skladu s propisima, odnosno s kamatama. Od 2010. godine Vlada ne isplaćuje ni planirana sredstva po tom osnovu osim što je preko reda jedan dio isplaćenih, ostali su ostali zakinuti'', rekao je Đono.

Sindikat se ucjenjuje

Rekao je kako se Sindikat ucjenjuje da se pristane na isplatu novčanih sredstva bez kamata. Također je rekao kako se ometaju sindikalne radnje za pokretanje štrajka.

Ukazao je na problem s manjkom kadra u ovoj instituciji.

''Policiji u ovom trenutku nedostaje oko 25 posto policijskih djelatnika, to se ne može popraviti u sljedećoj godini, može samo gore biti'', rekao je Đono.

Zamjenik predsjednika Sindikata MUP-a HNŽ-a Zoran Tiprić je rekao kako ovakvo stanje u policiji ne odgovara ni policiji ni društvu. Rekao je kako 50 posto djelatnika nije naplatilo svoja potraživanja.

Prosvjedna šetnja bila je na relaciji MUP-a HNŽ-a - zgrada županijske Vlade.

Ministar MUP-a HNŽ-a Slađan Bevanda u izjavi uoči prosvjedne šetnje Sindikata je rekao kako podržava sve zahtjeve sindikata, koji su u granicama mogućega.

''Trebamo se vratiti unatrag i vidjeti u kojim okolnostima djelujemo, gdje živimo i radimo i kakva je inače situacija i stanje u BiH i HNŽ-u. Usvaja se veći rebalans proračuna, a samim tim su se stvorili preduvjeti da se krene u rješavanje zaostalih problema. Ti problemi sa tužbama Sindikata su nastali prije desetak godina, to nije problem samo ove Vlade. Prošla Vlada je probala riješiti dio tih problema i uspjela jedan dio. Ova Vlada će u većem obujmu krenuti u rješavanje problema. Donesen je dokument gdje će se u tri godine osigurati 10 milijuna maraka za isplatu ovih potraživanja. Prvu godinu dva milijuna maraka, drugu godinu tri milijuna i treću godinu pet milijuna maraka. Ustavni dokument je išao kao ponuda ljudima i članstvu sindikata i djelatnicima Uprave, da oni koji žele mogu se nagoditi s Vladom, mogu dobiti svoja potraživanja preko reda. Moram napomenuti da izvršne sudske presude banke isplaćuju po redu i na to ne može nitko utjecati'', rekao je Bevanda.

Korektan dogovor

Naveo je također, da ako netko od djelatnika želi preko reda dobiti svoja potraživanja treba se prvo dogovoriti s Vladom. Bevanda je napomenuo da je dogovor koji je sklopila ova Vlada vrlo korektan.

''Glavnica ide u punom iznosu, odriče se kamata i nekih potraživanja, a napominjem i da druge županije koje rješavaju ovaj problem, rješavaju ga sasvim drugačije gdje je dogovor na 30% glavnice. Ovaj problem se rješava, o njemu se razmišlja i on se apsolutno rješava po zakonu i prema mogućnostima. Naravno ne smije se ugroziti proračun i ostali korisnici proračuna, zbog presuda čiji problemi su nastali prije deset godina'', kaže Bevanda.

Napomenuo je kako mu je jako drago što Sindikat zahtjeva da se policijske snage u Županiji popune, da se popuni broj policajaca koji nedostaje, a kojih je danas već skoro pa 200, te da se izvrši promicanje policajaca.

Bevanda je za kraj dodao kako je Vlada nakon dugo godina uspjela staviti u proračun i početi isplaćivati rad noću i za vrijeme blagdana, koji županiji znači 1 500 000 KM godišnje.

''Svim službenicima se plaća posebna naknada za rad noću i blagdanima, što prije nije bio slučaj i s tim smo otklonili i posljednji uzrok tužbi djelatnika'', zaključio je Bevanda

Kopirati
Drag cursor here to close