Nezadovoljstvo

Prosvjedi u BiH

I ovaj put, omladine najmanje. Rijetki su se odlučili izraziti svoje nezadovoljstvo na ovaj način.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2022. u 22:11 BHRT
Prosvjedi pod nazivom "Buđenje građana"

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu prosvjeda bh. građana širom svijeta, zbog aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini, protesti su održani i u Sarajevu, Tuzli i Maglaju. Okupljenim građanima u Sarajevu obratio se Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poručivši da su ovo teška vremena i da traži podršku za našu zemlju. Poruke građana također slične, traže da zakoni važe jednako za sve.

Prosvjediu Sarajevu pod nazivom "Buđenje građana". Građanski aktivisti okupljeni oko organizacije "ReSTART" došli su sa jasnim zahtjevima.Traže od OHR-a, PIC-a, Europske unije da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti, prekid blokade državnih institucija, poništenje odluka Narodne skupštine Republike Srpske o prijenosu nadležnosti. I ovaj put, na ulicama je bilo najviše umirovljenika.

I ovaj put, omladine najmanje. Rijetki su se odlučili izraziti svoje nezadovoljstvo na ovaj način. Studenti kažu da razloga za prosvjede imaju mnogo.

"Jednostavno kad znate sad da nemate dovoljno prakse na fakultetima općenito, nema dovoljno želje da se ovdje ostane zbog niskih plaća ako hoćete da radite negdje za neki staž dok ste na raspustu možete biti samo konobar ili dostavljač", kazao je student Ajdin Muratović.

Zatim je uslijedila blokada glavne prometnice i jasne poruke građana, koji su zatražili obraćanje visokog predstavnika. Christian Schmidt je izašao pred okupljene građane, a njegove poruke su jasne - želi mir u Bosni i Hercegovini i potrebni su razgovori u ovim teškim vremenima. I dok građani traže da Schmidt djeluje, on od njih raži podršku za državu, ali i OHR.

Predstavnici građana ušli su u zgradu OHR-a. Opcija je bila sastanak sa Schmidtovim savjetnicima ili sastanak sa Schmidtom drugom prilikom.

"Bolja nam je opcija bila prihvatiti da nas direktno visoki predtavnik primi, tako da 17. - ne smijem odati satnicu, smo ovdje kod visokog predstavnika", rekao je Suad Đozić, aktivist organizacije "ReSTART BiH".

Nezadovoljni Tuzlaci na prosvjedima poslali su jasne poruke. Ne žele priču o ratu, žele perspektivnu državu i zemlju iz koje im djeca neće odlaziti. Poručili su da neće dozvoliti ugrožavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Slične poruke stigle su i sa prosvjeda iz Maglaja: Stop protuustavnom djelovanju i donošenju odluka koje su protivne Ustavu Bosne i Hercegovine. Slovo zakona treba važiti jednako za sve.

Kopirati
Drag cursor here to close