Stanje apatije

Prosvjed zbog povećanja plaća: Više volimo okupljanja bez teških tema

Činilo se kao kap koja je prelila čašu, odluka kojom bh. parlamentarci sebi osiguravaju povećanje plaća od 500 KM, a mjesecima ne pristaju na ukidanje akciza na gorivo ili smanjenje PDV-a. Nezadovoljstvo pretočeno na ulicu okupilo je svega desetak ml
Vijesti / Flash | 01. 07. 2022. u 07:11 Bljesak.info
Nezadovoljstvo bez bunta

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I najveći optimisti sve manje vjeruju da će vlasti nešto poduzeti kako bi makar privremeno olakšali život svima, a ne samo sebi. Građanima Bosne i Hercegovine glavna tema proteklih mjeseci su poskupljenja s kojima sve teže izlaze na kraj, međutim, očigledno nezadovoljstvo građana ne stvara dovoljan pritisak na donositelje odluka. Gdje je u svemu tome građanski bunt?

Činilo se kao kap koja je prelila čašu, odluka kojom bh. parlamentarci sebi osiguravaju povećanje plaća od 500 KM, a mjesecima ne pristaju na ukidanje akciza na gorivo ili smanjenje PDV-a. Nezadovoljstvo pretočeno na ulicu okupilo je svega desetak mladih pred parlamentom. Građani su izgubili svaki oblik nade u boljitak, a time i u demokratsko građansko sredstvo iskazivanja nezadovoljstva prosvjedima, kažu sociolozi, prenosi BHRT.

"Društvena situacija, životni standard, nezadovoljstvo donositeljima odluka, naprosto je dovelo građane u Bosne i Hercegovine u određeno stanje apatije, u određeno stanje imobiliziranosti, odnosno u određeno stanje u kojem nema nade za prosperitet ovog društva", mišljenja je sociolog Amer Osmić.

Stanovnici Bosne i Hercegovine, međutim, vole okupljanja bez teških tema. Tako je nedavno doček pobjednika muzičkog natjecanja donio razbibrigu za dvadesetak tisuća ljudi. Sociolozi to tumače nedostatkom kritičke svijesti i kulture aktivizma. A građani?

-Ja mislim da su ljudi zabavljeni drugim problemima, da to smatraju posljedicom korone;

- To svatko ima svoje mišljenje. Možda se boji nečega?

-Ja kažem da je narod kriv još više nego što su oni krivi. Zašto? Toliko godina se ćuti i ide sve, za moj pojam, naopačke.

-Neće nitko da krene prvi. Ne smije, ne da im se, puste to tako, kao i do sada što je bilo. Kad su kod nas bili prosvjedi za nešto?

-Eto, sad su opet zakazani prosvjedi branitelja i bit će ponovo, ali ne nadamo se ničem dobrom. A kupili su sav ovaj glasački sustav, sve su kupili.

Nezadovoljstvo se preselilo na društvene mreže gdje se vrlo lako i vješto preusmjerava na etničke podjele i razlike, kažu stručnjaci. Građanske prosvjedi u prošlosti vlasti su sustavno ograničavale i strogo kontrolirale mjerama protiv njihovog utjecaja i masovnosti. Svako novo javno iskazivanje nezadovoljstva donosilo je manje rezultata.

"Ali, to ne znači da će svaki put da bude tako i građanima treba objasniti, ako jedni prosvjedi ne uspiju, tko god da ih organizra, to ne znači da drugi neće", smatra Stefan Blagić iz organizacije 'Restart Srpska'.

'Restart Srpska' je organizacija koja je svojim akcijama poticala građane na akciju i kritičko promišljanje o društvenim problemima. Njihov predstavnik misli da je širi bunt moguć, ali i da civilni sektor mora da u tome odigra svoju ulogu.

Kopirati
Drag cursor here to close