Crna Gora

Prosvjed opozicije: Ili raspuštanje Vlade Mile Đukanovića ili bojkot Skupštine

Vijesti / Flash | 24. 01. 2016. u 21:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan uoči glasovanja o povjerenju Vladi Mile Đukanovića, opozicijska politička grupacija u Crnoj Gori Demokratski front (DF) organizirala je večeras prosvjed pred zgradom Skupštine Crne Gore, na kojem su zatražili od zastupnika da glasuju protiv povjerenja aktualnoj i za formiranje prelazne vlade, a u suprotnom na bojkot rada parlamenta, javlja Agencija Anadolija.

Organizatori prosvjeda, na kojem se okupilo oko tisuću građana, pozvali su lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića da se pridruži demonstrantima i podnese ostavku na mjesto predsjednika Skupštine. Organizuraba je "narodna skupština", na kojoj su prisutni simbolično izglasali nepovjerenje Vladi i podržali inicijativu da sve opozicijske stranke dogovore njen bojkot.

Lider Nove srpske demokracije i član Predsjedništva DF-a, Andrija Mandić, ocijenio je da je ''Crna Gora u krizi, jer se njom upravlja iz stranih ambasada“.

"Svatko tko bude sa strane rješavao krizu, riješt će je kako odgovara njihovoj državi. Mi treba da rješavamo kako odgovara većini u Crnoj Gori, a ne da obijamo pragove ambasada", naveo je Mandić.

On je kazao da se DF odlučio za vaninstitucionalni vid borbe, jer se "u parlamentu ne može doći do fer izbora i rješenja".

"Pozivamo one kojima je stalo do poštenja da dođu na narodnu skupštinu. Imamo plan, a plan je da se samo s ulice može ukloniti režim Mila Đukanovića", kazao je Mandić i dodao da će pristalice DF-a protestovati i narednih dana.

Milan Knežević, član Predsjedništva DF-a, poručio je da čitava Crna Gora čeka da vidi kako će glasovati lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović i njegova tri zastupnika, prilikom glasovanja o povjerenju Vladi.

"Ako sutra Pozitivna glasa za povjerenje Vladi, zgrada Skupštine je srušena i više ne postoji. Bit će u legislativnoj i svakoj drugoj ruševini. To je legitimizacija krađe izbora", kazao je Knežević.

Pozvao je sve zastupnike koji budu glasovali protiv povjerenja Vladi da, ako ona opstane, izađu iz parlamenta i pridruže se DF-u. Imao je poruku i za šefa parlamenta Ranka Krivokapića: "Bez obzira što si godinama držao jednu ruku na srcu, a drugu u džepu, imaš priliku da nam se pridružiš i tako oduzmeš legitimitet Skupštini. Ako to ne uradiš, Krivokapiću, gori si od Mila Đukanovića."

Skup je osiguravala policija, a protekao je bez incidenata. Novo okupljanje DF će organizirati sutra, uoči početka sjednice parlamenta na kojoj bi se trebalo glasati o povjerenju Vladi.

Kopirati
Drag cursor here to close