Nije samo pčelarima

Prosuti šećer problem i Željeznicama FBiH: Čuvamo ga od krađe, dok se vlasnik ne izjasni

Kako su naveli iz Željeznica FBiH, do uklanjanja šećera ne može doći dok se vlasnik prevožene robe ne izjasni o statusu. robe.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2024. u 13:07 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šećer koji je prosut tijekom nesreće koja se dogodila 10. ožujka u mostarskom naselju Opine, kada je došlo do prevrtanja vagona u stanici Mostar Teretna, osiguran je i pod 24-satnim nadzorom zaštitara Željeznica FBiH, potvrđeno je za Bljesak.info.

Naime, kako su naveli iz Željeznica FBiH, do njegovog uklanjanja ne može doći dok se vlasnik prevožene robe ne izjasni o statusu robe.

Čuvanje šećera od krađe

''Obzirom na to da se radi o carinskoj robi, Željeznice FBiH do sada još nisu dobile upute o daljnjim aktivnostima od strane vlasnika, jer su ŽFBiH samo prijevoznici. Dok se vlasnik ne izjasni o statusu robe, ne možemo poduzimati nikakve aktivnosti. Naglašavamo da i nama ova situacija predstavlja problem, jer moramo čuvati šećer od krađe'', naveli su za Bljesak.info.

Naime, iz Pčelarskog društva Vrijesak Mostar upozorili su dan ranije kako više od 50 tona šećera koji je ispao iz vagona teretnog vlaka pri iskakanju iz šina u mostarskom naselju Opine svakodnevno ubija milijune njihovih pčela.

''Uslijed nedavnih kiša taj šećer se počeo topiti i nastale su ogromne lokve. Pčele su navalile na njega i veliki broj se njih je uginuo. To je veliki problem, stradala je velika količina izrodnice i za koji dan opet će kiša, nastat će nove lokve i bojimo se da će stradati milijuni pčela'', kazali su ranije za Bljesak.info iz Pčelarskog društva Vrijesak Mostar.

Pčelari prijavili

Pčelari su ponedjeljak 8. travnja sve prijavili inspekciji Grada Mostara koja je kontaktirala Željeznice Federacije.

Za sada više od 50 tona šećera, izmiješan s uljem iz vagona i nečistoćama, stoji na mjestu nedavne nesreće dijelom pokriven najlonom. Lokalni pčelari strahuju i zbog kontaminiranog šećera koji u velikim količinama pčele donose u košnice, što će itekako utjecati na kvalitetu ovogodišnjeg meda.

Mnogi pčelari iz Opina i lokalnih mjesta premjestili su svoje košnice s pčelama na sigurnija mjesta, ali isto tako veliki broj pčelara nažalost nije upoznat s ovim.

Podsjećamo, pet vagona teretnog vlaka Željeznica FBiH koji su bili natovareni šećerom je prije mjesec dana iskočilo iz šina i prevrnulo se u mostarskom naselju Opine, a sav teret rasuo se uokolo.

Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo. Iz Željeznica FBiH su naveli kako će visina nastale štete biti poznata nakon sveobuhvatne analize, te da im je prioritet normalizacija prometa. Zbog ove nezgode željeznički promet na pruzi Sarajevo–Čapljina i dalje prema Pločama u potpunosti je bio obustavljen puna tri dana.

Iz Željeznica su kazali kako se pristupilo sanaciji oštećenog kolosijeka, pragova, skretnica, ali šećer je i dalje ostao razasut.

Kopirati
Drag cursor here to close