Sarajevo

Proslavljena 25. obljetnica Armije BiH

Vijesti / Flash | 13. 04. 2017. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je 25 godina otkako je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine i 12 godina od formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, a upravo povodom ovih godišnjica na mezarju Kovači u Sarajevu danas je odana poginulima.

Brojna izaslanstva svih razina vlasti, predstavnici boračkih udruženja, članovi obitelji i građani položile su cvijeće i odale počast poginulima.

Među onima koji su počast odali palim borcima bio je i član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je svim pripadnicima Armije RBiH i patriotima BiH čestitao ovaj važan datum.

Armiju napao nadmoćniji neprijatelj

Podsjetio je da je Armiju RBiH tih devedesetih godina napao daleko nadmoćniji neprijatelj, ali je uspjela, usprkos tome što je počelo neorganizirano te što su sve logističke veze sa svijetom bile prekinute, da napravi vojnu silu koja je zaustavila pokolj te cijepanje države.

''Armija RBiH time je omogućila da se u Daytonu postigne mir te da se političkim sredstvima nastavi boriti za ono što su bili ciljevi Armije RBiH, a to su jednakost građana na svakom pedlju naše domovine'', zaključio je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić trenutak kada je osnovana Armija RBiH nazvao je jednim od najvažnijih i najsvjetlijih u modernoj povijesti države.

Istaknuo je kako su Armiju činili najčasniji i najbolji sinovi BiH te da je ona vodila obrambeno-oslobodilački rat, ali i sačuvala cjelovitost BiH omogućivši da bude međunarodno priznata država s teritorijalnim integritetom, suverenitetom i međunarodnopravnim subjektivitetom.

''Ta armija sačuvala nam je BiH koja sada jasnim stopama korača ka članstvu u Europskoj uniji i stvaranju atmosfere napretka i prosperiteta za sve građane, ali i za mlade ljude i buduće generacije'', rekao je Zvizdić.

Antifašistička vojska

Obilježavanju ovih godišnjica prisustvovao je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević koji je svim obiteljima šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima te pripadnicima Armije RBiH i MUP-a BiH čestitao ovaj dan.
Za Armiju RBiH je kazao da je bila armija koja je branila cijelu domovinu i sve njezine građane, naglašavajući da su pripadnici Armije bili pripadnici obrambeno-oslobodilačke i antifašističke vojske koja je branila tisućgodišnje vrijednosti BiH.

''Naša zadaća je da ovo obilježavamo i odajemo dužnu počast svim šehidima i poginulim borcima'', istaknuo je Bukvarević.

Kako je danas najavljeno, 28. travnja bit će upriličeno otkrivanje zida sjećanja na objektu Amfiteatar iznad mezarja Kovači na kojem su ispisana imena 6.360 šehida i poginulih boraca.

Povodom ovih godišnjica upriličen je i vjerski program koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a hatma-dovu proučili su i vojni imami te učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Medrese "Osman ef. Redžović" u Visokom.

Položeno je cvijeće i odana počast na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, a počast je odana i poginulim borcima ukopanim na gradskom groblju "Stadion" Koševo.

Kopirati
Drag cursor here to close