Revizija

Proračun jede vojni vozni park koji je zreo za bacanje

Vijesti / Flash | 10. 08. 2015. u 08:02

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo za putne troškove u Ministarstvu obrane BiH u prošloj godini potrošeno je 3.200 000 KM, za održavanje vozila - skoro 1,4 milijuna KM. U Ministarstvu obrane priznaju da je vozni park, uključujući i borbena i neborbena vozila zreo za otpad.

Na enormna trošenja u ministarstvima obrane i vanjskih poslova BiH, koji godišnje iz proračuna BiH ''izvuku'' više od 320 milijuna KM, upozoreno je i u revizorskom izvještaju za prošlu godinu, objavio je RTRS.

Najviše nepravilnosti revizori su utvrdili u provođenju javnih nabavki, neefikasnom sustavu praćenja troškova održavanja i upotrebe službenih vozila, opravdanosti službenih putovanja, troškova zaposlenih i knjiženju perspektivne vojne imovine.

Iz Ministarstva obrane kažu da će uvažiti preporuke Ureda za reviziju BiH, posebno onu koja se odnosi na pravdanje putnih naloga.

Iz Ureda za reviziju BiH za RTRS su potvrdili da je netransparento trošenje javnog novca - ključni problem u radu bh. institucija.

"Ne samo vojarne išlo bi se i na iznajmiljivanje i stanova gdje bi stanovala dvojica-trojica časnika. Nemamo procjene ali bi se napravile uštede, ako bi na primjer dva časnika bila u stanu ne bi se davao novac za stanarinu pojedinačno", kaže Miro Cabo pomoćnik ministra obrane BiH za financije i proračun.

Za prijevoz zaposlenih potrošeno je skoro 14 milijuna maraka. Uštedjeti bi mogli internim premještajem vojnika, ali to bi, kažu u Ministarstvu obrane, vodilo k stvaranju lokalnih jedinica OS BiH.

Pravdanje putnih troškova u inozemstvu je, kako navodi RTRS, posebna priča. Ne poštuje se odluka Vijeća ministara da se dnevnica umanjuje za 70 posto ako je na službenom putu osiguran besplatan obrok.

"S obzirom da oni imaju veliki broj tih naloga za službena putovanja mi smo to utvrdili i činjenica da ako nemate poziv, niste dokazali opravdanost i svrhu putovanja. To je ono na što mi ukazujemo, pa i upotreba službenih auta, mora postojati svrha", izjavio je za RTRS Dževad Nekić zamjenik glavnog revizora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close