Kopnena ofenziva

Propao pokušaj primirja

Vijesti / Flash | 20. 07. 2014. u 07:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska priopćila je kako je od početka ofenzive pogodila više od 2.300 ciljeva u gusto naseljenoj Gazi, te da su palestinski militanti ispalili preko 1.663 raketa prema izraelskom teritoriju.

Kopnena invazija na Gazu dosad nije uspjela ukrotiti Hamas i njegove saveznike koji su u subotu ispalili više od 90 raketa na Izrael, objavila je izraelska vojska. Poginula su tri izraelska vojnika i dva civila.

Najmanje 46 ljudi poginulo je u subotu u izraelskim napadima na Pojas Gaze, čime se broj ubijenih Palestinaca od početka izraelske ofenzive prije 12 dana popeo na 342, izvijestile su spasilačke službe.

Među palestinskim žrtvama velik je broj žena i djece, a više od 2.390 Palestinaca je ranjeno. Palestinski centar za ljudska prava sa sjedištem u Gazi objavio je da su više od 80 posto žrtava izraelske ofenzive civili.

Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u subotu da su propali pokušaji uspostave primirja u dvanaestodnevnom sukobu Izraela s militantima u Pojasu Gaze.

Fabius, koji je doputovao u Izrael nakon razgovora u Egiptu i Jordanu, rekao je novinarima nakon susreta s Netanyahuom:

"Nažalost, moram reći da poziv na primirje nije naišao na plodno tlo, nego, naprotiv, postoji rizik od novih civilnih žrtava i to nas zabrinjava", istaknuo je Fabius, prenosi Reuters.

AFP javlja da će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u nedjelju u Dohi sastati s protjeranim vođom Hamasa Khaledom Mechaalom kako bi razgovarali o primirju u Gazi.

Prema izvoru bliskom Abbasu, "predsjednik će se sastati s Mechaalom i razgovarati o tome na koji način doći do primirja u Pojasu Gaze", gdje je u izraelskoj ofenzivi protiv Hamasa od 8. srpnja poginulo više od 340 ljudi.

"Hamas je zahtjeve palestinskog pokreta otpora predao svim zainteresiranim stranama, pa tako i Kataru, Turskoj, Arapskoj ligi i Mahmoudu Abbasu", rekao je za AFP glasnogovornik Hamasa u Gazi Fawzi Barhum.

Barhum je dodao da je obaviješten i Egipat, koji je i prije posredovao između Izraela i Hamasa. Ovo je prvi put da Hamas, na vlasti u Gazi, javno spominje predsjednika Abbasa, vođu Palestinske samouprave koja upravlja autonomnim područjima na Zapadnoj obali, kao sudionika procesa.

Hamas je svoje uvjete za primirje s Izraelom predao Egiptu, Kataru, Turskoj, Arapskoj ligi i Mahmoudu Abbasu, objavio je taj islamistički pokret.

A uvjeti primirja su:

- prekid agresije na palestinski narod,
- potpuno ukidanje blokade Gaze koja traje od 2006.,
- otvaranje prijelaza Rafaha na granici s Egiptom,
- sloboda kretanja za stanovnike Gaze uz granicu s Izraelom,
- ukidanje "tampon zone" na granici, kamo je zabranjen pristup stanovnicima Gaze,
- dozvola ribarenja 12 morskih milja od obale Gaze,
- oslobađanje zatvorenika koji su ponovno uhićeni pošto su pušteni u okviru dogovora o razmjeni izraelskog vojnika Gilada Shalita 2011.

Izrael upozorio novinare na opasnost: Nismo odgovorni za vašu sigurnost

Ured za odnose s javnošću izraelske vlade upozorio je u subotu navečer strane novinare da nije odgovoran za njihovu sigurnost u Pojasu Gaze, gdje je pokrenuta ofenzivu protiv palestinskih militanata.

"Gaza i njena bliža okolica su bojno polje. Praćenje sukoba izlaže novinare prilikama opasnima po život", objavio je u e-mailu vladin ured.

"Izrael ni na koji način nije odgovoran za ozljede ili oštećenja koji mogu nastati kao rezultat izvještavanja s terena". Ured za odnose s javnošću, koji akreditira novinare sa sjedištem u Izraelu od kojih mnogi također pokrivaju događaje na palestinskim teritorijima, optužio je islamističku skupinu Hamas da koristi novinare kao ljudske štitove i savjetovao novinarima "sve moguće mjere opreza".

Obama podržava izraelske napade, ali ga brinu civilne žrtve

Američki predsjednik Barack Obama u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom rekao je kako podržava izraelsko pravo na obranu u sukobu s Hamasom.

Obama je rekao kako ga brinu civilne žrtve u sukobima.

Osam članova iste obitelji ubijeno u izraelskom bombardiranju

Osam članova obitelji Abu Jurad - dva muškarca, dvije žene i četvero djece - ubijeno je u njihovoj kući u Beit Hanounu, izjavio je glasnogovornik spasilačkih službi Ašraf al-Kudra.

Kopirati
Drag cursor here to close