VSTVBiH

Promijenjena definicija visoke korupcije: Političari pod većom lupom tužitelja

Da bi se slučaj smatrao predmetom organiziranog kriminala visoke razine, moraju biti ispunjeni određeni kriteriji.
Vijesti / Flash | 29. 06. 2021. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) na posljednjoj sjednici usvojilo je izmjene i dopune definicije visoke korupcije i organiziranog kriminala.

Kako su za ''Avaz'' kazali iz VSTV-a, nova definicija podrazumijeva ispunjavanje više kriterija na osnovu kojih bi se određeni slučaj mogao smatrati predmetom visoke korupcije ili organiziranog kriminala.

Počinitelj djela

''Počinitelj mora biti visokopozicionirani izabrani ili imenovani nositelj funkcije na državnoj, entitetskoj razini Distrikta Brčko, županijskoj, gradskoj ili općinskoj razini, visokopozicionirani član organa upravljanja ustanove, rukovodeći državni službenik ili nositelj pravosudne funkcije na svim razinama'', pojasnili su.

Dodali su i to da mora biti ostvaren jedan od sljedećih uvjeta

''Da je počinjenim kaznenim djelom stečena imovinska korist ili pričinjena šteta koja je nastala kao posljedica kažnjivog ponašanja ekvivalentna iznosu od najmanje 100.000 KM. Da je šteta nanesena društvu - koju nije moguće novčano izraziti - takve težine da se povjerenje javnosti u institucije vlasti ozbiljno narušava. Da predmet ispunjava druge kriterije izuzetne složenosti kao što su sistematska priroda kažnjivog postupanja, izuzetno visok položaj optuženog, izuzetna težina djela ili druge kriterije izuzetne složenosti, a prema ocjeni glavnog tužitelja'', kazali su.

Organizirani kriminal

Prema njihovim riječima, da bi se slučaj smatrao predmetom organiziranog kriminala visoke razine, također moraju biti ispunjeni određeni kriteriji.

''Opći kriterij za kategoriziranje ovih vrsta predmeta jeste da se radi o definiciji organiziranog kriminala prema važećim zakonima u BiH. Predmet kvalificiran kao predmet visoke razine organiziranog kriminala treba ispunjavati jedan od sljedećih kriterija: organizirani kriminal u vezi s visokom korupcijom, pranjem novca, poreznom utajom, nezakonitom trgovinom ljudima, oružjem, drogom te da predmet ispunjava druge kriterije izuzetne složenosti kao što su šteta velikih razmjera, teške štetne posljedice, velika pribavljena korist ili druge kriterije izuzetne složenosti, a prema ocjeni glavnog tužitelja'', pojasnili su.

Stara definicija

Iz VSTV-a su nam pojasnili da je na posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća izmijenjena odluka koja je bila na snazi od studenog 2018. godine.

''Izbačeno je to da će se slučaj smatrati predmetom visoke korupcije samo ako je počinjenim kaznenim djelom stečena imovinska korist ili šteta koja je nastala kao posljedica kažnjivog ponašanja ekvivalentna iznosu od najmanje 200.000 KM'', pojasnili su iz VSTV-a.

Podsjetimo, u BiH je najzastupljenija koruptivna radnja zloupotreba položaja, što pokazuju brojna istraživanja. Na optuženičkoj se klupi nerijetko se nalaze najviši pravosudni dužnosnici, policijski službenici, ali i političari. Međutim, kazne i posljedice su ili nikakve ili neadekvatne učinjenom djelu, upozoravaju kako analitičari, tako i strani dužnosnici. BiH se ne trudi dovoljno ni da suzbije korupciju, niti da pravosuđe zaštiti od političkog utjecaja.

Goran Salihović pravosnažno je smijenjeni glavni državni tužilac. U sklopu istrage koja se protiv njega vodi za zloupotrebu položaja u Tužilaštvu BiH daje iskaz kao osumnjičeni i na okolnosti utroška budžetskih sredstava ove institucije. Uz finansijske malverzacije, na teret mu se stalja i nesavjestan rad u službi, ali i zloupotreba položaja.

Izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin ranije je za medije naveo dva razloga zbog kojih nema presuda za politički kriminal i korupciju.

"Prvi je politički utjecaj na rad pravosuđa. Već sada imate licitiranje oko imenovanja novog glavnog tužitelja i toga kojoj političkoj stranci će biti blizak, ili koja politička partija pretenduje da ima glavnog tužitelja. Zamislite u kakvoj smo mi situaciji. S duge strane, mislim da drugi dio problema leži u činjenici da postoji prisustvo korupcije unutar samog pravosuđa. Određeni slučajevi koji su se pojavljivali u proteklom periodu daju za pravo takvoj vrsti tvrdnje", komentirao je ranije Srđan Blagovčanin za RSE.

I Amerika je čak tražila od građana BiH da počnu zahtjevati odgovornost za koruptivna djela.

''BiH ima potencijal. Ono što je potrebno za ostvarenje toga politička je volja unutar zemlje. Kada su u pitanju konkretna očekivanja koja je iznio predsjednik Joe Biden, on se osvrnuo na borbu protiv korupcije. Rekao je kako korupcija predstavlja sigurnosnu prijetnju i za Sjedinjene Američke Države, što je prepoznato novom dopunjenom izvršnom odredbom koja se odnosi na regiju zapadnog Balkana. Dakle, očekuje se da se BiH počne boriti protiv korupcije, a i da građani počnu zahtijevati odgovornost'', rekao je u intervjuu za Večernji list američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.

Kopirati
Drag cursor here to close