Istraga i zapljena

Promet u firmi mu 10 eura, a naručio narukvice u vrijednosti 10 milijuna eura

Vijesti / Flash | 16. 12. 2014. u 13:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska financijska policija je priopćila u utorak da je zaplijenila u regiji Padove (na sjeveru Italije) 170 milijuna plastičnih narukvica uvezenih iz Kine u kojima se nalazi koncentracija ftalata opasnih za zdravlje.

Ukupna vrijednost ovih narukvica je procijenjena na 10 milijuna eura. Ove narukvice su prodavane u kompletu od 20 do 24 komada za 1 euro ili 1,5 po komadu, precizirao je novinskoj agenciji AFP pukovnik Giovanni Parascandolo iz financijske policije Padove.

Krivotvorene narukvice uvezao je mladi 27-godišnji poduzetnik i nosile su oznaku CE, što garantira poštivanje normi, ali su analize otkrile prisustvo ftalata na nivou 100 puta višem nego što odobrava ministarstvo zdravlja.

Financijska i fiskalna situacija poduzetnika je zaintrigirala i istražitelje: u 2013. godini on je prijavio promet od jedva 10 eura. Ftalati, naročito upotrebljeni u industriji plastike, gdje služe kao omekšivači, prisutni su u brojnim potrošačkim proizvodima i mogu biti kancerogeni u visokim koncentracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close