Što se to događa?

Proljeće ili podjela: Čeka li Makedoniju ukrajinski scenarij?

Vijesti / Flash | 21. 05. 2015. u 09:20 iz Skopja | Miki TRAJKOVSKI

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedoniji se ne može dogoditi ukrajinski scenarij, iako neke stvari koje se događaju u zemlji imaju miris onoga što se događa u Ukrajini, kažu lokalni analitičari u Makedoniji za Bljesak.info.

Politička kriza u Makedoniji počela je odmah nakon parlamentarnih izbora u zemlji prošle godine, kada stranke opozicije na čelu sa Socijaldemokratskim savezom (SDSM) nisu priznale izborne rezultate, a nisu su se vratile ni u parlament. Tako se politička kriza počela produbljivati, a sve odluke koje nosi parlament donose se glasovima vladajućih stranaka i Demokratske partije Albanaca (DPA), koja djeluje kao jedinstvena opozicija.

Medijske 'bombe' i zahtjevi

Prije više od dva mjeseca opozicija počela je objavljivati medijske ''bombe'' u kojima iznose, kako tvrde, kriminalno i nedolično ponašanje visokih dužnosnika iz vlasti. Od tada su počeli zahtjevi opozicije za ostavku premijera Nikole Gruevskog i cijele vlade. Među tim ''bombama'', bile su i neke oko osjetljivih pitanja u društvu, a opozicija kaže kako će nastaviti objavljivati dokaze sve dok istina o Makedoniji ne vidi svjetlo dana.

Oliver Spasovski, glavni tajnik SDSM-a, kaže kako se Makedoniji događa tzv. makedonsko proljeće.

"Trenutno se provode masovni prosvjedi protiv vlade Nikole Gruevskog i načina upravljanja koji su doveli Makedoniju na rub ponora. Također, građani su svakodnevno ispred Vlade u kampu slobode. Cilj je da se sruši nedemokratski režim Nikole Gruevskog. Ovo što se sada događa u Makedoniji je makedonsko proljeće koje će ujediniti sve građane u borbi za vraćanje državnih principa na kojima je formirana kao demokratska, slobodna i europsku Makedoniju'', rekao je Spasov.

 

Dodaje kako su zahtjevi SDSM-a jasni, a to je formiranje prijelazne vlade, ostavke Pravobraniteljstva Makedonije i ostavke Upravnog tima Makedonske radio-televizije.

Dok se na globalnoj mapi, zbog ukrajinskog scenarija i slučaja Krim, cijeli svijet podijelio na Istok i Zapad, poput podijele tijekom Hladnog rata, na Balkanu se stvara novo "bure baruta", a Ilija Dzhugumanov iz Euroatlantskog Vijeća Makedonije kaže kako je makedonska bomba, kako neki žele nazvati ovu situaciju, pukla, ali u nacionalnim okvirima.

Ujedinjeni ili razjedinjeni?

"Skandal oko svih ovih razgovora na jedan način potkopao je mit o nedodirljivosti nekih ljudi iz vlasti. Bez obzira na slabe opozicije i za razliku od Ukrajine, gdje je podjela na dvije najmoćnije sile o tome podijeliti Krim ili ostati u Ukrajini, ostvarila ogroman razdor između Ukrajinaca, u Makedoniji, zbog gore navedenih političkih uvjeta, kriza je na jedan način ujedinila različite nacionalnosti kao nikada dosada'', rekao je za Bljesak.info Dzhugumanov.

Kaže kako je za razliku od Ukrajine, gdje je vanjski faktor pogoršao situaciju, u Makedoniji ulazak međunarodna zajednice na čelu s američkim veleposlanikom Jessom Baileyjem i šefom misije EU, Aivom Oravom, bila olakšavajuća okolnost u smislu pronalaženja odluke za izlazak iz krize.

"Duga politička kriza i neulazak Makedonije u NATO-u i EU, samo je motivirao neke radikalne grupe na oružane akcije, kao što je bio slučaj u Kumanovu i gdje smo, nažalost, izgubili mnogo života. Ne bih želio usporediti ovu situaciju s onom i Ukrajini, ali ipak posebno sada, trebaju se prevladati političke razlike i voditi transparentnu istragu svih političkih i međunarodnih aktera u cilju rješavanja situacije i otkrivanja namjere ove grupe i izlaza iz političke krize'', kaže Dzhugumanov.

 

Nedavna događanja u Makedoniji već su stvorili internu krizu sigurnosti u zemlji, rekao je vojni analitičar Blagoja Markovski.

Čeka se Makedonski Kličko

"Ovi prosvjedi izražavaju ogromno nezadovoljstvo građana sveukupnom političkom i socijalnom situacijom kojom nitko ne može biti zadovoljan, osim nekih visokih krugova vladajuće stranke, koje se podudaraju s režimom. Zato ovaj režim pokušava po svaku cijenu ostati na vlasti. Nažalost, u ovom trenutku u Makedoniji, bez obzira na političke i institucionalne krize na vidiku je i ozbiljna unutarnja kriza sigurnosti koja zahtijeva političku zrelost u pristupu. No, te političke zrelosti i dalje nema, pogotovo ne u vladajućoj stranci'', rekao je Markovski za Bljesak.info.

No, pojedini mediji i analitičari smatraju kako je sve spremno da se u Makedoniji dogodi Ukrajina.

Tako je povjesničarka Violetta Achkova makedonskim medijima rekla kako su šatori prva stavka tog scenarija.

"Postavljanje šatora je prvi čin ukrajinskog scenarija. Vjerojatno će se uskoro pojaviti Makedonski Kličko, koji će biti u rukama Zapada'', rekla je Achkova.

Kopirati
Drag cursor here to close